Participare românească la simpozionul „Teatru în închisori”, la Berlin

iul. 1st, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 6-10 iulie 2011, la Berlin se va desfăşura simpozionul internaţional „Teatru în închisori” („Knast & Theater”), organizat de către societatea „aufBruch”. Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin s-a asociat pentru prima dată acestui eveniment excepţional, sprijinind participarea la simpozion a Danei Cenuşă (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) şi a lui Bogdan Georgescu (coordonator al proiectului „Casa Poporului“ – teatru activ la Penitenciarul Craiova).

Proiectul „Teatru în închisori” se află anul acesta la cea de-a 14-a ediţie şi va avea ca invitat principal ansamblul de teatru „CoArtRe” din republica Chile (format din deţinuţi). Vor fi prezentate două moduri diferite de a implica deţinuţii într-un proiect de teatru: perspectiva europeană şi cea din America Latină. Discuţiile propuse şi programul simpozionului au rolul de a crea o legătură între metodele şi instituţiile diverselor ţări, ajungându-se, astfel, la o analiză a situaţiei actuale a culturii teatrale în penitenciare. Vor fi reprezentate la simpozion instituţii din Germania, România, Chile, Argentina, Paraguay, Mexic, Marea Britanie, Polonia, Spania, Suedia, Portugalia şi Austria.

În cadrul proiectului, vor fi montate două piese de teatru şi  prezentate publicului în incinta celui mai mare penitenciar din Germania, Tegel. Programul va fi completat cu proiecţii de filme, ateliere de creaţie şi performance-uri, precum şi cu mese rotunde şi sesiuni de colocvii.

La fiecare ediţie a acestui simpozion, s-a pus accentul pe o anumită ţară, fiind organizate la Berlin spectacole de teatru din statul respectiv.

Pentru anul 2012, organizatorii au propus România ca invitat principal – singura ţară din lume în care există un festival de teatru pentru deţinuţi. Reprezentanţii societăţii “aufBruch” sunt de părere că activitatea teatrală din penitenciarele româneşti poate fi considerată un model demn de urmat.

Număr de vizualizări :1472


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro