Mircea Eliade – Henry Pernet, „Dragul meu prieten. Corespondenţă 1961-1986”

iul. 3rd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, în categoria Biblioteca Esenţială, a apărut volumul Mircea Eliade- Henry Pernet, „Dragul meu prieten. Corespondenţă 1961-1986”. Traducere de Mihaela Gligor şi Călin Cristian Pop.

„Ceea ce face corespondenţa lui Henry Pernetatât de valoroasă este faptul că aceasta este completă şi aruncă lumină asupra neîntreruptei relaţii personale a lui Eliade, întinsă pe un sfert de secol, cu un om care încă se întreabă cum de Profesorul a putut avea „o răbdare atât de nemaipomenită şi o deschidere atât de mare în a ajuta un tânăr student care‑l hărţuia” (…). Atât scrisorile trimise cât şi cele primite au fost păstrate cu preţuirea discipolului, aparent fără vreun gând legat de publicarea lor. Cititorul aflat în căutarea unui portret intim al familiei Eliade se va bucura citind scrisorile pe care Henry Pernets‑a hotărât să le dea lumii. Trebuie să avem în vedere faptul că aceştia au fost anii maximei influenţe şi vizibilităţi a lui Eliade.” (Mac Linscott Ricketts)
„În 1961, am fost sedus nu de opera lui Mircea Eliade, pe care o citisem prea puţin, ci de personalitatea lui Eliade, de erudiţia lui, de prezenţa lui caldă, de entuziasmul său comunicativ pentru un proiect ale cărui detalii îmi scăpau pe atunci. În cei 25 de ani care au urmat, am putut să-i apreciez simplitatea, generozitatea, cultura sa incredibilă, creativitatea, umorul şi marea sa omenie. Din multe puncte de vedere, el mi‑a schimbat viaţa şi îi păstrez o recunoştinţă nealterată. Relaţia noastră de la maestru la elev s‑a transformat în prietenie, apoi în afecţiune, o afecţiune pe care i‑o păstrez intactă până azi.” (Henry Pernet)
„Citind această culegere, specialistul în Eliadeşi cititorul obişnuit descoperă un Eliade cald şi deschis, prietenos, dornic să ajute şi să îndrume, deschis la critică, recunoscător pentru ajutorul oferit; însă volumul oferă, în acelaşi timp, importante detalii despre lucrările scrise şi activităţile academice ale lui Eliade din acea perioadă. 1961‑1986 au fost anii maximei influenţe şi vizibilităţi internaţionale a lui Eliade şi unele dintre operele sale majore au fost scrise sau pregătite între aceşti ani: The Encyclopedia of Religion (16 volume), The History of Religious Ideas (3 volume complete, din 4 plănuite), mare parte a memorialisticiişi câteva romane.” (Mihaela Gligor)

Număr de vizualizări :1917


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro