La o marijuana cu Mario Vargas Llosa

iul. 3rd, 2011 | By | Category: Postcard

Pe adresa redacţiei Agentiadecarte.ro am primit un text semnat de scriitorul Alexandru Petria despre libertăţile pe care le are sau nu omul modern în societate şi despre un document semnat de mai multe personalităţi în care se cere guvernelor acceptarea consumului de droguri uşoare. Redăm, mai jos, textul integral al lui Alexandru Petria.

Când mi se interzice un lucru, prima reacţie, după accesul de furie, e să caut modalităţile de-a dribla constrângerea. Nu neg că sunt torenţial antisistem, că nu accept dogmele, că nu mă dau în vânt să primesc ideatic nimic de-a gata, la prima strigare. Am pretenţia să nu-mi folosesc scăfârlia ca radar pentru lozinci sau doar pentru fumat. Sau doar pentru sărutat, mâncat ori turnat lichide în stomac. E felul meu de-a mă respecta. Când am chef să beau un coniac, să citesc o carte sau să regulez o femeie- o fac cum îmi vine. Că greşesc, greşesc pe socoteala mea. Singura grijă e să nu le pricinuiesc pocinoace semenilor.

Aşa că, dacă am chef să fumez o marijuana, de ce nu? Dar de ce să ajung în puşcărie dacă sunt prins cu iarbă la mine? Că aşa au stabilit unii? Este corect, când corpul este al meu şi cele aproximativ 90 de kilograme ale sale nu aparţin statului? Sau aparţin şi vestea n-a ajuns până la mine?

Măcar şi din filmele despre vremea prohibiţiei în America, lumea a avut ocazia să afle că interzicerea pilelii a dus la creşterea consumului de alcool. Cu ce s-au ales atunci americanii? Cu gangsteri îmbogăţiţi, cu răpăit de arme pe străzi, cu morţi şi alcoolici să se înspăimânte statisticienii. Este o diferenţă între consumul de alcool şi cel de droguri uşoare? N-o văd. Şi această evidenţă refuză s-o vadă majoritatea guvernelor. Excepţii- Portugalia, Olanda şi Australia.

Spre cinstea lor, o serie de personalităţi au semnat recent un document prin care se cere guvernelor revizuirea politicilor faţă de drogurile considerate ilegale. „Să începem să tratăm dependenţa de droguri ca o temă de sănătate, reducând cererea pentru droguri prin intermediul iniţiativelor educative şi, în loc să le incriminăm, să regularizăm pe cale legală cannabisul”, a susţinut  Fernando Henrique Cardoso, fost preşedinte al Braziliei.

Spulberarea tabu-ului incriminării legale a drogurilor uşoare are, până la urmă, în subsidiar moralitatea şi omenia. Nu este corect ca un fumător de marijuana să mucezească în puşcărie şi traficanţii de droguri să cumpere, pe lângă amante siliconate şi yahturi, până şi guverne.

Documentul a fost semnat şi de doi scriitori la care ţin- Carlos Fuentes şi Mario Vargas Llosa. Alături de cuvintele lor, pentru mine, cele ale lui Obama sau ale oricărui alt politician sunt praf pe un drum murdar.

Alexandru Petria

Număr de vizualizări :2560


3 Comments to “La o marijuana cu Mario Vargas Llosa”

 1. 'mnealui spune:

  Am zis asta inca de pe vremea cand la Romania nici nu se auzise de asa ceva! Cat timp reusesti sa te controlezi, no problem, necazul e ca dobitocii pana nu-si baga-n vene nu se lasa!

 2. bubalus spune:

  hmmm, iarba nici nu poate fi categorisita la ca „droguri usoare”. canabisul este folosit in unele parti ca ameliorator de dureri, ca stimulator al circulatiei cerebrale, sau impotriva alzheimerului. problema cu dependenta se refera mai ales la cei care sunt predispusi la dependenta. ca este alcool, tutun, cocaina, cel care nu se poate abtine, nu se poate si basta.
  un alt aspect este aberatia ca cei care fumeaza canabis, trec usor la droguri puternice. senzatiile sunt diferite. in timp ce canabisul produce o stare de excitare cerebrala, fluxul nervos circula mai bine, ideile vin mai repede si creste capacitatea de procesare, la cocaina efectul este invers, de storcire a neuronului cu o caramida. (se poate vedea diferenta foarte clar in modul de actiune al celor doua substante active asupra creierului).
  si aviz amatorilor, poporul roman a inventat un stimulator cerebral excelent, doua shoturi de palinca bine tintite pe gargalot au acelasi efect cu o tigara de canabis. si e legal. problema e ca peste doua shoturi senzatia se modifica.

  so, don’t drink and drive, just drink.

 3. […] Aşa că, dacă am chef să fumez o marijuana, de ce nu? Dar de ce să ajung în puşcărie dacă sunt prins cu iarbă la mine? Că aşa au stabilit unii? Este corect, când corpul este al meu şi cele aproximativ 90 de kilograme ale sale nu aparţin statului? Sau aparţin şi vestea n-a ajuns până la mine?” Restul e aici http://www.agentiadecarte.ro/2011/07/la-o-marijuana-cu-mario-vargas-llosa/ […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro