spot_img

La o marijuana cu Mario Vargas Llosa

Pe adresa redacţiei Agentiadecarte.ro am primit un text semnat de scriitorul Alexandru Petria despre libertăţile pe care le are sau nu omul modern în societate şi despre un document semnat de mai multe personalităţi în care se cere guvernelor acceptarea consumului de droguri uşoare. Redăm, mai jos, textul integral al lui Alexandru Petria.

Când mi se interzice un lucru, prima reacţie, după accesul de furie, e să caut modalităţile de-a dribla constrângerea. Nu neg că sunt torenţial antisistem, că nu accept dogmele, că nu mă dau în vânt să primesc ideatic nimic de-a gata, la prima strigare. Am pretenţia să nu-mi folosesc scăfârlia ca radar pentru lozinci sau doar pentru fumat. Sau doar pentru sărutat, mâncat ori turnat lichide în stomac. E felul meu de-a mă respecta. Când am chef să beau un coniac, să citesc o carte sau să regulez o femeie- o fac cum îmi vine. Că greşesc, greşesc pe socoteala mea. Singura grijă e să nu le pricinuiesc pocinoace semenilor.

Aşa că, dacă am chef să fumez o marijuana, de ce nu? Dar de ce să ajung în puşcărie dacă sunt prins cu iarbă la mine? Că aşa au stabilit unii? Este corect, când corpul este al meu şi cele aproximativ 90 de kilograme ale sale nu aparţin statului? Sau aparţin şi vestea n-a ajuns până la mine?

Măcar şi din filmele despre vremea prohibiţiei în America, lumea a avut ocazia să afle că interzicerea pilelii a dus la creşterea consumului de alcool. Cu ce s-au ales atunci americanii? Cu gangsteri îmbogăţiţi, cu răpăit de arme pe străzi, cu morţi şi alcoolici să se înspăimânte statisticienii. Este o diferenţă între consumul de alcool şi cel de droguri uşoare? N-o văd. Şi această evidenţă refuză s-o vadă majoritatea guvernelor. Excepţii- Portugalia, Olanda şi Australia.

Spre cinstea lor, o serie de personalităţi au semnat recent un document prin care se cere guvernelor revizuirea politicilor faţă de drogurile considerate ilegale. „Să începem să tratăm dependenţa de droguri ca o temă de sănătate, reducând cererea pentru droguri prin intermediul iniţiativelor educative şi, în loc să le incriminăm, să regularizăm pe cale legală cannabisul”, a susţinut  Fernando Henrique Cardoso, fost preşedinte al Braziliei.

Spulberarea tabu-ului incriminării legale a drogurilor uşoare are, până la urmă, în subsidiar moralitatea şi omenia. Nu este corect ca un fumător de marijuana să mucezească în puşcărie şi traficanţii de droguri să cumpere, pe lângă amante siliconate şi yahturi, până şi guverne.

Documentul a fost semnat şi de doi scriitori la care ţin- Carlos Fuentes şi Mario Vargas Llosa. Alături de cuvintele lor, pentru mine, cele ale lui Obama sau ale oricărui alt politician sunt praf pe un drum murdar.

Alexandru Petria

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Am zis asta inca de pe vremea cand la Romania nici nu se auzise de asa ceva! Cat timp reusesti sa te controlezi, no problem, necazul e ca dobitocii pana nu-si baga-n vene nu se lasa!

  2. hmmm, iarba nici nu poate fi categorisita la ca „droguri usoare”. canabisul este folosit in unele parti ca ameliorator de dureri, ca stimulator al circulatiei cerebrale, sau impotriva alzheimerului. problema cu dependenta se refera mai ales la cei care sunt predispusi la dependenta. ca este alcool, tutun, cocaina, cel care nu se poate abtine, nu se poate si basta.
    un alt aspect este aberatia ca cei care fumeaza canabis, trec usor la droguri puternice. senzatiile sunt diferite. in timp ce canabisul produce o stare de excitare cerebrala, fluxul nervos circula mai bine, ideile vin mai repede si creste capacitatea de procesare, la cocaina efectul este invers, de storcire a neuronului cu o caramida. (se poate vedea diferenta foarte clar in modul de actiune al celor doua substante active asupra creierului).
    si aviz amatorilor, poporul roman a inventat un stimulator cerebral excelent, doua shoturi de palinca bine tintite pe gargalot au acelasi efect cu o tigara de canabis. si e legal. problema e ca peste doua shoturi senzatia se modifica.

    so, don’t drink and drive, just drink.

  3. […] Aşa că, dacă am chef să fumez o marijuana, de ce nu? Dar de ce să ajung în puşcărie dacă sunt prins cu iarbă la mine? Că aşa au stabilit unii? Este corect, când corpul este al meu şi cele aproximativ 90 de kilograme ale sale nu aparţin statului? Sau aparţin şi vestea n-a ajuns până la mine?” Restul e aici http://www.agentiadecarte.ro/2011/07/la-o-marijuana-cu-mario-vargas-llosa/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508