Exclusiv: Consilierul juridic Rodica Guiu, noul administrator general al Copyro. Dan Mircea Cipariu a demisionat din Copyro!

iul. 15th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 15 iulie 2011, în sala Millenium din cadrul Centrului de Conferinţe al S.C. Complex Hotelier Modern S.R.L. din Bucureşti, Adunarea Generală a Asociaţiei Copyro – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor a ales un nou administrator general în persoana Rodicăi Guiu, cea care a îndeplinit până acum funcţia de consilier juridic la Copyro. Rodica Guiu o înlocuieşte, astfel, pe Nicoleta Cofcinski, cea pentru care Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a suspendat activitatea Copyro, la 1 iunie 2011, în urma unor nereguli sesizate de ORDA. Rodica Guiu a fost singura candidată intrată în competiţie, după ce o comisie a Copyro a respins ca neeligibilă candidatura Cristinei Poterăşoiu, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, pe motiv că nu a semnat olograf Scrisoarea de intenţie şi CV-ul depuse electronic secretariatului Copyro. În urma acestui argument de respingere a candidaturii Cristinei Poterăşoiu, scriitorul Dan Mircea Cipariu şi-a dat demisia atât din Comisia de Lectură a Copyro, cât şi din Copyro. „A fost, evident, o premeditare acest refuz de candidatură, cu atât mai mult cu cât, de mai multe ori, am solicitat o întrevedere a celei propuse de către mine, Cristina Poterăşoiu, cu preşedintele Copyro, Eugen Uricaru. Cum candidatura unică fără o competiţie reală şi democratică duce la unanimitate şi derapaje autoritare, mi-am prezentat chiar în faţa Adunării Generale demisia din Copyro. Cineva care a girat juridic activităţi pentru care ORDA a suspendat activitatea Copyro probabil că e mult mai de folos”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.

Pe 8 Iunie 2011, Consiliul Director al COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor a remis TITULARILOR DE DREPTURI DE AUTOR din domeniul operelor scrise reprezentaţi de COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor şi a UTILIZATORILOR următorul comunicat oficial:

„Vă comunicăm prin prezenta faptul că în data de 01.06.2011 prin Decizia Directorului General al ORDA nr.207, Asociaţiei COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor i s-a suspendat temporar activitatea de organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

Motivele preexistente emiterii deciziei de suspendare temporară a activităţii COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor sunt fundamentate pe aplicarea injustă şi abuzivă de către ORDA a dispoziţiilor din Legea nr.8/1996 cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, în argumentarea deciziei de suspendare se invocă procesul verbal de control nr.3190/11.01.2011 aferent anului 2009, control care nu a constatat că activitatea organismului de gestiune colectivă a încălcat prevederile stabilite de Legea nr.8/1996 cu modificările şi completările ulterioare şi a drepturilor de autor ale titularilor de drepturi legal reprezentaţi.

Mai mult decât atât, concluziile controlului aferent anului 2009 au fost analizate în cadrul Adunării Generale din data de 24 martie 2011 chiar în prezenţa reprezentanţilor ORDA aceştia necomunicând Adunării Generale eventualele încălcări ale legii care să ducă la suspendarea activităţii organismului de gestiune colectivă.

Emiterea deciziei s-a dat în contextul în care COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor a fost obligată să participe la un arbitraj nelegal, în contradictoriu cu PERGAM, prin care i se solicită cedarea a 95% din drepturile aferente copiei private pe 3 ani în urmă şi 25% din drepturile aferente retransmiterii prin cablu tot pe 3 ani în urmă, drepturi ce au fost obţinute de COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor după 5 ani de negocieri şi arbitraje atât cu societăţile de gestiune colectivă din domeniu cât şi cu utilizatorii.

La această evidenţă se adaugă faptul că PERGAM nu exista, încă, în perioada pentru care acesta pretinde beneficiile legii.

ORDA, prin decizia dată, a favorizat PERGAM în cadrul procedurii de arbitraj, aceasta depăşind atributele sale de secretariat în cadrul procedurii arbitrale.

Activitatea PERGAM este supusă controlului judecătoresc de COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor, atât în ceea ce priveşte înfiinţarea, modul de dobândire a calităţii de colector unic pentru drepturile din retransmiterea prin cablu a operelor scrise  cât şi a aspectelor de reprezentativitate pentru titularii săi de drepturi.

Urmare situaţiei prezentate asigurăm atât titularii de drepturi cât şi utilizatorii că ne vom adresa tuturor instanţelor de judecată pentru înlăturarea consecinţelor negative şi nelegale ale Deciziei Directorului General al ORDA nr.207/01.06.2011.

În acelaşi timp, anunţăm titularii şi utilizatorii de drepturi de autor că Adunarea Generală Extraordinară din 14-15 iulie 2011 va asigura funcţionarea normală a COPYRO începând cu data de 15 iulie 2011, în raport de Decizia ORDA nr.207 din 01.06.2011 şi a Legii nr.8/1996 cu modificările şi completările ulterioare.

Tuturor vă dorim bune rezultate în activitate şi vă adresăm mulţumiri pentru înţelegere.

Consiliul Director al COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor”.

Număr de vizualizări :2292


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro