Dublă lansare la Câmpulung a două albume ale lui Ioan Niculescu

iul. 17th, 2011 | By | Category: Postcard

Joi, 21 iulie 2011, ora 17.00 la Galeria „Arta” din Câmpulung, va avea loc lansarea a două albume ale lui Ioan Niculescu, ambele apărute la Editura Ars Docendi: „Monumente istorice ale României. Tipuri din judeţele Argeş şi Muscel. Anul 1893”, ediţie de Adrian Săvoiu, şiModele de cusături pentru costume naţionale române culese în judeţul Muscel. Anul 1893”, ediţie de Ioan Crăciun. Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Municipiului Câmpulung („Împreună pentru Câmpulung”, 18-24 iulie 2011). Evenimentul va fi întregit de o expoziţie cu imagini din cele două albume reprezentând monumente istorice, costume naţionale şi modele de cusături din judeţul Muscel.

Telegrafist în timpul lui Cuza şi în primii ani ai domniei lui Carol I, Ioan Niculescu a devenit după 1880 nu numai fotograful oficial al Poliţiei Capitalei, ci şi unul dintre cei mai apreciaţi fotografi din Bucureşti, cu atelier deschis în Şoseaua Jianu, nr. 10, nu departe de actuala Piaţă a Victoriei.  Ioan Niculescu a avut inspiraţia să părăsească tihna studioului său bucureştean şi să iasă cu aparatul de fotografiat, trepiedul şi plăcile fotografice în ţară pentru a imortaliza vechi biserici şi mânăstiri, monumente istorice, ruine ale unor cetăţi, peisaje diverse, dar şi oameni îmbrăcaţi în costume naţionale. Fotograful şi-a stabilit ca zonă de investigaţie Muscelul şi Argeşul, concentrându-se asupra a două oraşe cu o puternică rezonanţă istorică şi culturală: Câmpulung-Muscel şi Curtea de Argeş. După câţiva ani de peregrinări prin aceste locuri a scos albumul   Monumente istorice ale României. Tipuri din judeţele Argeş şi Muscel. Anul 1893. Priceperea fotografului în a-şi căuta obiectivele, ştiinţa de a găsi unghiul potrivit şi lumina cea mai bună pentru a le pune în evidenţă, talentul de a alege ceea ce este reprezentativ, fac din albumul dedicat judeţelor Argeş şi Muscel una dintre valoroasele mărturii imagistice legate de aceste locuri la sfârşitul secolului al XIX-lea. În aceeaşi perioadă, Ioan Niculescu a publicat şi albumul Modele de cusături pentru costume naţionale române culese în judeţul Muscel. Anul 1893, primul album dedicat în întregime costumului naţional din Muscel. „Se resimţea de mult timp la noi necesitatea unui album care să reprezinte adevăratul costum naţional, care a fost folosit încă din antichitate de către strămoşii noştri, că şi limba şi poezia. Am mers de la un sat la altul începând din regiunea Muscel pentru a culege de la ţărănci tot felul de cusături, de croieli, de broderii şi de modele de costume naţionale, precum şi alte produse ale lucrului manual feminin, veşminte şi decoraţiuni pentru casele de la ţară”, scria autorul în Prefaţă în ianuarie 1894.

Număr de vizualizări :1583


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro