„Bărbatul făcut din bucăţi” de David Lodge

iul. 2nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în seria de autor David Lodge, a apărut volumul „Bărbatul făcut din bucăţi”, o traducere în premieră, realizată de Ona Frantz. „Bărbatul făcut din bucăţi (2011)” este o reconstituire, în egală măsură romanţată şi minuţios documentată, a existenţei şi per­sonalităţii lui H.G. Wells, scriitorul vizionar care a pus bazele literaturii science-fiction şi a influenţat conştiinţa socială a sfâr­şitului de secol XIX şi a începutului de secolul XX. Ţintuit la pat de un cancer în fază terminală în casa lui din Regent’s Park, scriitorul în vârstă de şaptezeci şi opt de ani îşi rememorează întreaga viaţă, întrebându-se dacă aceasta a fost un succes sau un eşec.

Lodge schiţează cu veridicitate şi naturaleţe inegalabile copilăria şi adoles­cenţa lui H.G. Wells în sânul unei familii care nu-i înţelege aspira­ţiile, începuturile carierei sale scriitoriceşti pline de succes, care îl propulsează în scurt timp în cele mai înalte cercuri literare şi politice. « Bărbatul făcut din bucăţi » surprinde admirabil faţetele multiple ale personalităţii lui H.G. Wells, înfăţişându-ne portretul unui om sfâşiat de contradicţii pe cât de stranii, pe atât de profund umane.

„H.G. Wells-ul lui David Lodge este deopotrivă un vizionar şi un oportunist, un om pe cât de arogant, pe atât de nesigur, cu tot atâtea ţeluri nobile câte instincte josnice: un amestec de contradicţii mai apropiat de umanitate nu se putea.” (Sunday Express)

„Virtuozitatea cu care a fost scris Bărbatul făcut din bucăţi e impresionantă… stilul este clar, lipsit de ambiguităţi şi fermecător; totuşi, în spatele scenelor se ascunde un adevărat travaliu, prin care Lodge inventează scene întregi ce par transplantate din realitate.” (Times Literary Review)

„Lodge trebuie felicitat pentru felul în care a completat legăturile amoroase ale lui Wells cu detalii romaneşti relevante. Faptul că până şi unui cititor familiarizat cu secretele biografiei lui Wells îi este greu să distingă scenele fictive ale romanului este o mărturie a talentului său literar.” (Daily Express)

Număr de vizualizări :1523


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro