“Casa Gorgias” de Gellu Dorian

iul. 29th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Niculescu a apărut cel mai recent roman semnat de scriitorul și publicistul Gellu Dorian, intitulat “Casa Gorgias”. Volumul a apărut cu o subvenţie CopyRo, fiind cel de al optulea roman semnat de Gellu Dorian. Acesta ilustrează o lume a Botoşanilor de ieri şi de azi, avându-l drept personaj central pe primul spiţer din Botoşani, Johann Gorgias, sosit în acest oraş în anul 1793. Prima lansare a romanului va avea loc pe 29 septembrie 2011, la Botoşani.

Romanul ţese povestea vieţii lui Johann Gorgias prin relatările a doi bibliotecari şi a unui arhivar, care, prin diverse metode, aduc în pagină acele vremuri îndepărtate, împletite de autor cu momente din zilele noastre dar şi din epoca de aur, când demolările clădirilor vechi au pus în pericol identitatea acestui vechi târg, implicit şi Casa Gorgias, fosta farmacie Semaca, prima clădire cu etaj din Botoşani. O lume amestecată, cu etnii din cele mai diverse, cu aspecte din viaţa mănăstirii Popăuţi ocupată în perioada venirii spiţerului la Botoşani – în carte numit Oraş – de egumenii greci care au sărăcit zona prin avariţia lor, o lume care a lăsat în urmă fapte readuse în paginile romanului de Gellu Dorian, o altă lume de azi, cu angoasele şi preocupările ei, toate filtrate de singurătatea autorului într-un timp relativ scurt – în timp ce bea o cană cu vin fiert -, autor ce locuieşte într-un apartament dintr-un bloc construit pe locul fostei Case Gorgias, al cărei ctitor, spiţerul-mason, consul al Casei de Habsburg, Johann Gorgias îl vizitează într-un moment de transă – toate astea fac din romanul lui Gellu Dorian o lectură susţinută, edificatoare pentru reconstituirea unei lumi în mare parte uitată. Este pentru prima dată când un romancier se apropie cu atâta acribie de un loc în care, pasămite, nu s-a întâmplat mare lucru niciodată. Or dimpotrivă, zona este una ce musteşte de fapte şi oameni ce merită aduşi în pagină.

„În capul lui George Dorn se învârteau toate ca într-un carusel, de la nunta lui Johann Gorgias, la anii petrecuţi de acesta în Oraş, cu întreaga cohortă de fapte, unele dintre ele mai importante decât actele rămase în vitrinele unor muzee care au eliminat suculenţa adevăratei istorii în favoarea falsificării ei. El nu se dorea nici istoric, nici arheolog, nici reconstructor al unor fapte trecute, ci, la fel ca Ivaşciuc sau Titircă, se dorea un simplu trăitor al timpului prezent recompus din cioburile ivite în urmele lăsate de cei care doreau să facă totul pierdut, în folosul creării unei lumi noi, pe care să o poată conduce cum vor dori. Or cea mai frumoasă libertate a omului este aceea de a-şi putea imagina şi trăi vieţile unor timpuri uitate din care să recompună destinele care s-au pierdut tocmai în descoperirea acestei libertăţi.”, a scris Gellu Dorian.

Număr de vizualizări :1514


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro