spot_img

USR, dl. N. Manolescu şi… Constituţia României

Scriitoarea Aura Christi, membru în Comitetul Director al Secţiei Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un amplu comentariu despre cererile de chemare în judecată din ultimii ani făcute în numele Uniunii Scriitorilor din România pentru excluderea ori sancţionarea poetului Liviu Ioan Stoiciu. Publicăm integral textul primit la redacţie.

„Este incredibil, absolut incredibil! Uniunea Scriitorilor din România, prin reprezentantul său legal, dl N. Manolescu, l-a dat în judecată pe Liviu Ioan Stoiciu pentru… calomnie. Ştirea a fost distribuită în data de 8 septembrie 2008, pe circuitul naţional, de agenţia de ştiri MEDIAFAX. În iunie 2011, un fidel al dlui N. Manolescu, membru al comitetului director al USR, Horia Gârbea, îşi face publică intenţia de a-l da în judecată pe acelaşi, incomod poet, Liviu Ioan Stoiciu, pentru acelaşi motiv.

Exemplul „modelului”, al dlui preşedinte, este, nu-i aşa, molipsitor? La mijloc fiind nimic altceva decât o evidentă tentativă de intimidare, pe de o parte. Iar pe de alta, o elementară sfidare a unui drept constituţional. Sfidare a membrilor USR.
Teama îmi este că USR, prin conducerea sa, la comitetul director mă refer – căruia, oare, îi sunt străine apucăturile dictatoriale, abuzive? – va fi pusă în situaţia de a da în judecată mai mulţi scriitori, care – aidoma poetului incomod Liviu Ioan Stoiciu – au avut o atitudine critică, incomodă, faţă de abuzurile conducerii USR: Nicolae Breban, Daniel Cristea-Enache, Ştefan Agopian, Dan Mircea Cipariu, Bogdan Creţu, Paul Cernat, Ovidiu Şimonca şi – cu permisiunea dvs. – subsemnata. Lista ar putea continua, evident.

Ironia sorţii e că acestor colegi, menţionaţi adineaori, nu le este, nici pe departe, indiferentă soarta USR, iar criticile lor au fost mereu nuanţate, aspre şi drepte. Niciodată, nici unul dintre scriitorii citaţi mai sus, n-a calomniat pe nimeni. Actualul preşedinte al USR însă… calomniază în mod curent, la modul inadmisibil, imaginea scriitorului român.

Să-l numeşti pe colegul nostru, Dan Mircea Cipariu, „dobitoc agitat”, într-un comunicat difuzat pe toate canalele media, înseamnă să calomniezi nu numai imaginea unui coleg, ci imaginea întregii bresle, nu-i aşa, domnule preşedinte?
Gestul conducerii USR, repet, este inadmisibil.

Cine va da în judecată actuala conducere a USR pentru prejudiciile morale, şi nu numai morale, aduse USR, prejudiciile aduse imaginii scriitorului român?
Sunt alături de Liviu Ioan Stoiciu şi îi sugerez să angajeze un avocat, în cazul în care se va trezi cu un proces. Solicitarea din septembrie 2008, depusă în instanţă de către preşedintele N. Manolescu, membru-corespondent al Academiei Române, Ambasador UNESCO la Paris, căruia îi readucem aminte – şi pe această cale – un lucru esenţial, consfinţit de Constituţia României, şi anume: dreptul la exprimare liberă într-un stat democratic, este abuzivă. Citez din textul acţiunii înaintate instanţei, conform MEDIAFAX, de către USR, prin reporezentantul său legal, dl. N. Manolescu: „Potrivit unui comunicat, USR mai cere instanţei să instituie sancţiunea unor plăţi cu titlu de daune de câte 1.000 de lei pe zi pentru toată perioada de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii ce se va pronunţa şi până la întreruperea efectivă a calomnierii.”
Îi readucem aminte, de asemeni, actualului preşedinte al USR, că d-sa a călcat nu o dată Constituţia României, denigrând – pe întinderea unui an – trei vârfuri incontestabile ale literaturii române: Adrian Marino, Nicolae Breban, Ioan Groşan. Vârfuri declarate vinovate de excelenţa sa, dl ambasador UNESCO la Paris, pe vremuri, harnic, zelos ucenic al stalinisto-dejistului G. Ivaşcu, pe vremuri, totodată, sub dictatură, un luptător pentru valoare, un excelent foiletonist, nelipsit, uneori, de curaj, alte dăţi, recurgând la concesii jenante… Dl N. Manolescu s-a pronunţat, în repetate rânduri, în defavoarea scriitorilor Adrian Marino, Nicolae Breban, Ioan Groşan, pronunţându-se negativ, nu rareori, insultător, la adresa domniilor lor, înainte să existe o sentinţă definitivă, dată de o instanţă judecătorească. Probele care să susţină acest adevăr există cu asupra de măsură, şi acestea sunt publice.

Se calcă, astfel, de către un funcţionar de rang înalt al statului român un drept esenţial consfinţit de Constituţia României, concret: Art. 23 „Libertatea individuală”: „(11) Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată./ (12) Nici o pedeapsă nu poate fi stabilită sau aplicată decât în condiţiile şi în temeiul legii”.

Aura CHRISTI

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508