Un diptic editorial dedicat lui Stephan Eleutheriadis, arhitect şi pictor grec grec născut la Mangalia şi exilat în Brazilia

iun. 16th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Omonia au apărut două volume care alcătuiesc un diptic ce aduce în atenţia publicului operele unui artist grec născut la Mangalia: „Fiul ceasornicarului” de Stephan Eleutheriadis, Editura Omonia, Bucureşti, 2011 şi „Stephan Eleutheriadis, Mangalia. In memoriam. Elegii vizuale” – Album, Editura Omonia, Bucureşti, 2011.

Absolvent, în 1948, al Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti, Stephan Eleutheriadis (n.1922) a fost atras, din adolescenţă, şi de pictură. Obligat de regimul comunist să părăsească România în 1950, se stabileşte, după un scurt popas în Grecia, iar în anul următor în Brazilia, la Rio de Janeiro. Aici se afirmă deopotrivă ca arhitect şi pictor, creaţiile sale fiind încununate cu prestigioase distincţii atât în ţara care îl găzduieşte din 1951, cât şi pe plan internaţional.

Prima parte a dipticului, „Fiul ceasornicarului”, constituie o evocare lirică a  primilor 29 de ani petrecuţi pe meleagurile româneşti de care a rămas profund ataşat.

A doua parte a dipticului, „Mangalia. In memoriam”, subintitulat „Elegii vizuale”,  este un album cuprinzând 63 de desene ale pictorului grec din Brazilia cu rădăcini mangaliote. Textul care însoţeşte desenele este scris de mână, în limbile română şi portugheză. Desenele lui Stephan Eleutheriadis constituie, dincolo de valoarea artistică  intrinsecă, un nepreţuit document istoric, ele salvând de la uitare edificii (între care Biserica Greacă Sfântul Nicolae, „o biserică umilă, dar câtă credinţă!”, comentează autorul) şi monumente dispărute din cauza vitregiilor istorice sau a neglijenţei şi indiferenţei oamenilor şi autorităţilor.

„Fila de dicţionar” semnată de acad. Dan Grigorescu  reconstituie traseul artistic al pictorului, care „a rămas un îndrăgostit de acest orăşel pitoresc, aflat în preajma unei lumi tihnite şi visătoare”, subliniind „stăruinţa exemplară cu care artistul se întoarce spre locurile adolescenţei şi ale primei tinereţi”.

Cele două lucrări au apărut prin  grija Elisabetei Euripides Moraitaki, sora autorului, care a sprijinit şi apariţia, în condiţii grafice deosebite, ale celor ediţii.

Număr de vizualizări :2193


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro