Revista “Art Out” propune “Gol. Dezgolit. Dezvelit. Vid”

iun. 5th, 2011 | By | Category: Proiecte

De curând, a apărut numărul cinci al revistei de artă, arhitectură, patrimoniu şi restaurare “Art Out”. Tema acestui număr este “Gol. Dezgolit. Dezvelit. Vid”. Revista este disponibilă la pagina web: www.artout.ro.

Luna mai este, poate,  marcată la nivel internaţional de deschiderea “Monumenta 2011”, care a avut loc la Grand Palais din Paris, în data de 11 mai. Artistul Arish Kapoor a fost ales să reprezinte Monumenta anul acesta, propunând o instalaţie prin care doreşte să provoace un şoc estetic şi fizic, o experienţă care vizează verticalitatea şi lumina spaţiului –  gazdă, într-o expoziţie care se va finaliza în octombrie 2011. Tot în această lună a avut loc un eveniment inedit în lumea artelor, de data aceasta găzduit de National Gallery din Londra. General Energy a coordonat amenajarea peisagistică din faţa muzeului, aducând la viaţă tabloul Un câmp de grâu cu chiparoşi de Vincent Van Gogh prin intermediul a peste 8.000 de plante din 26 de varietăţi. Această amenajare va fi găzduită pe durata verii şi a toamnei, urmând să rămână până în octombrie 2011. Tabloul a fost ales pentru benzile de culoare puternice şi bine delimitate, care pot fi reproduse efectiv utilizând plante.

Acestea devin reinterpretări ale spaţiului, ale plinului şi golului şi ale relaţiilor care se stabilesc între cele două concepte.

“Simţim un gol – în inimă, în stomac. O anume stare se produce la nivelul psihicului. Observăm golul, goliciunea, nudul – în artă, în lume. De data aceasta, psihicul înregistrează stări contradictorii, multe, nenumărate. Poate una din cele mai mari probleme este că trebuie să alegem una din aceste stări. Dezgolirea este urmare a faptului de a fi fost golit de conţinut/ sens/ materie. Obiectul e dezvelit. E ca şi cum cortina cade. Am spune că astfel totul devine mai sincer.

Dar oare nu-şi pierde din sens, din personalitate, din mister, tocmai prin dezgolire?

Se ajunge la vid. Este tot un fel de anulare şi aceasta. Absenţa a “ceva” sau a totului devine vidul. Aşadar urmează negarea şi alte legi specifice.

Îmbrăcarea, învelirea, împlinirea, reversul reprezintă soluţia? Mai poate fi vorba de aşa ceva? Mai este posibil? Se mai poate ajunge din nou la starea de bine, de echilibru?

Prin articolele şi proiectele prezentate în acest număr ne propunem să răspundem acestor întrebări, fie că vorbim de gol şi vid în lucrări din artele plastice, fie că identificăm golul în arhitectură, literatură, teatru sau în noile media.”, a scris Laura Lucia Mihalca (director, redactor-şef “Art Out”)

Parteneri Art Out: Muzeul Naţional Cotroceni, Sala de lectură –  ceainăria teatrului Act, ASTA Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj, Asociaţia studenţilor la Istorie – Universitatea Bucureşti, Fundaţia Calea Victoriei, Studentul Anului, Design yourself, Evenimente studenteşti.

Parteneri media Art Out: Modernism, Teen Press, P(i)lot architecture platform, Agenţia de carte.ro, Radio România Cultural, Port.ro, Vernisaje.com, Presainblugi, Ceaşca de cultură, Am doar 18 ani.

Număr de vizualizări :1576


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro