Ion Caramitru prezintă spectacolul „Eminescu” în Canada

iun. 28th, 2011 | By | Category: Eveniment

Turneul lui Ion Caramitru, „Eminescu”, ce conţine recitaluri extraordinare pe texte de Mihai Eminescu, continuă în 30 iunie şi 2 iulie 2011, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la Montreal şi Toronto. Până acum actorul român a susţinut patru recitaluri, la invitaţia ICR New York, în Queens şi Manhattan – New York, Washington D.C. şi Philadelphia.

Prin această iniţiativă, ICRNY celebrează opera poetului naţional, oferind un eveniment preţios şi mult aşteptat de comunităţile româneşti din SUA. Spectacolul prezentat în turneul american şi canadian este conceput pornind de la o selecţie inedită din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale lui Eminescu. Cele patru recitaluri deja susţinute fac parte dintr-un turneu american organizat de Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Ambasada României la Washington, D.C., Consulatul General Onorific al României la Philadelphia, Queens Library, NY şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia.

Recitalul începe cu texte scrise de Eminescu la vârsta de 16 ani, cu totul surprinzătoare prin maturitatea parti pris-urilor filosofice, evident inspirate de idealismul german, trece prin celebrele „Glossa”, „Scrisoarea I” şi „De ce nu-mi vii”, şi se încheie, pe un ton senin, cu un fragment din „Basm” de Geo Bogza. Intermezzo-urile clarinetistului Aurelian-Octav Popa constituie o prelungire muzicală echilibrată şi discretă a meditaţiei asupra trecerii timpului, concept central al întregului recital. Clarinetistul completează remarcabil şi vibrant recitarea, asistând cu graţie şi subtilitate forţa prezenţei actoriceşti.

Atât la New York, cât şi la Washington D.C. şi Philadelphia, unde recitalul a fost susţinut în faţa unei audienţe foarte numeroase şi în două săli cu acustică excepţională, spectacolul a fost urmat de o sesiune prelungită de autografe şi de mărturisiri emoţionale ale spectatorilor care, cu acest prilej, au regăsit un mod autentic de a-l reciti şi mai ales regândi pe Mihai Eminescu în interpretarea lui Ion Caramitru.

Număr de vizualizări :1311


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro