Gheorghe Perian – „Scriitori care au fost”

iun. 22nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura „ Dacia XXI”, în colecţia „Discobolul XXI”, a apărut cartea lui Gheorghe Perian – „Scriitori care au fost”.

Gheorghe Perian s-a născut la 12 ianuarie 1952 în comuna Cenad, judeţul Timiş. A absolvit Şcoala Generală din Cenad (1967), Liceul teoretic din Sânnicolau Mare (1971) şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Filologie (1976). Este critic şi istoric literar, editor.

A publicat următoarele cărţi: Scriitori români postmoderni, Bucureşti, 1996; Pagini de critică şi de istorie literară, Târgu-Mureş, 1998; A doua tradiţie. Poezia naivă românească de la origini până la Anton Pann, Cluj-Napoca, 2003; Despre Gala Galaction, Cluj-Napoca, 2005; Antologia poeziei naive româneşti din secolul al XVIII-lea, Cluj-Napoca, 2006; Dezlegarea la cărţi, Cluj-Napoca, 2006; Literatura în schimbare, Cluj-Napoca, 2010.

A îngrijit şi prefaţat ediţiile: Mihail Chirnoagă, Basoreliefuri, Cluj-Napoca, 1977; Alexandru Obedenaru, Amintirile unui poet decadent, Cluj-Napoca, 2010 (în colaborare).

A colaborat la următoarele volume colective: Competiţia continuă. Generaţia ’80 în texte teoretice, Piteşti, 1994; Dicţionarul Scriitorilor Români, I-IV, Bucureşti, 1995-2002; Dicţionar analitic de opere literare româneşti, I-IV, Cluj-Napoca, 1998-2003.

Număr de vizualizări :2704


3 Comments to “Gheorghe Perian – „Scriitori care au fost””

 1. geo galetaru spune:

  Felicitări consăteanului meu, distinsul profesor universitar Gheorghe Perian, pentru prodigioasa sa activitate în slujba literaturii române. Îi doresc multă sănătate şi succes în continuare!

 2. Leonard Manzararu spune:

  Mai Jules,iti scrie avocatul Mânzararu de la Montreal-Canada.Felicitari pentru cariera scriitoriceasca si didactica dar nu e clar daca a intemeiat „freo” familie, daca ai si tu gainusha ta si puii tai ? De asemenea te-as intreba de ce nu ai venit la intâlnirea de 40 de ani de la terminarea liceului ? Sa stii ca din clasa noastra am fost prezenti 28 din 33.Eu m-am deplasat din Canada iar Ianci Toth din SUA. Ba chiar si Kuttesch a venit de la Izbiceni ,jud. Olt,, Lenhardt ,Lisi Jung si Joseph Boehmer din Germania, Pescariu din Franta……. Fii atent, mai haiducule, anul viitor (2016) va avea loc intâlnirea de 45 de ani, sper ca vei iesi din „turnul tau de fildes” si vei veni sa ne vezi pe noi muritorii…..

 3. Gheorghe Dencan spune:

  Am avut plăcerea şi după cum văd şi onoarea, de a fi coleg de clasă dintr-a noua la a douăsprezecea clasă de liceu.Am fost şi colegi de bancă într-unul din aceşti ani.Ce pot spune,decît că sunt plăcut surprins de vastul material pubicat,dar prea tare nu mă mir,fiindcă la literatură era cel mai bun din clasă.Încă de pe atunci se întrevedea viitorul mare om de litere.La orele de română,unde am avut ca profesor pe domnişoara Farca,atunci cînd analiza vreun text,sau operă literară,pînă şi aceasta îl asculta cu gura căscată.A citit tot materialul bibliografic obligatoriu,sau opţional în liceu şi multe altele peste ceea ce era necesar. Era un devorator de cărţi,le citea într-un ritm infernal şi nu se mai sătura. A renunţat la multe distracţii specifice vîrstei de atunci. Mai tîrziu,în ani,s-au văzut şi se văd roadele acelor sacrificii.
  Sper că la viitoarele întîlniri între foştii colegi de clasă liceeni,cîte vor mai fi ele, să fie prezent.Mulţi nu l-am văzut din liceu.
  Felicitări, multă sănătate şi la mai mult !
  Gheorghe Dencan
  Sannicolau Mare
  27-05-2015

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro