Focus IndieLisboa, în cadrul TIFF 2011

iun. 3rd, 2011 | By | Category: Eveniment

În perioada 3-12 iunie 2011, va avea loc cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema din Transilvania, TIFF. Vor fi prezentate câteva din filmele care s-au evidenţiat la ediţiile anterioare ale IndieLisboa: „Singularidades de uma Rapariga Loura” de Manuel de Oliveira, „Traces of a Diary” de Marco Martins şi André Príncipe, „A cara que mereces” de Miguel Gomes, „Movimentos perpétuos: Cine-Tributo a Carlos Parede” de Edgar Pêra, „Arca d’Agua” de André Gil, „Mata, Paisagem Urbana com Rapariga e Avião” de João Figueiras, „Ruínas” de Manuel Mozos, „Arena” de João Salaviza, „A History of Mutual Respect” de Gabriel Abrantes e Daniel Schmidt şi „Guerra Civil” de Pedro Caldas. Regizorul Pedro Caldas şi directorul IndieLisboa, Miguel Valverde, vor însoţi acest program portughez în România.

Colaborarea dintre Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Festivalul Internaţional al Filmului Independent, IndieLisboa,  a devenit, de la an la an, tot mai consistentă si mai diversă prin valorificarea experienţei acumulate în strategii noi de diseminare reciprocă a creaţiilor cinematografice româneşti şi portugheze.

Cum cinema-ul românesc a fost o prezenţă constantă la ultimele şase ediţii ale Festivalului IndieLisboa, fiind recompensat cu diverse premii, printre care amintim pelicula „Morgen” în regia lui Marian Crişan care a obţinut recent  Premiul de Distribuţie la ediţia 2011, organizatorii Festivalului şi-au manifestat dorinţa, ca în cadrul proiectului amplu de internaţionalizare a acestei prestigioase manifestări cinematografice, să  prezinte şi în România un segment al respectivului Festival.

“Ne bucurăm să asistăm la concretizarea unui proiect conceput, în urmă cu un an, de ICRL împreună cu responsabilii IndieLisboa, prin prezentarea unui focus asupra cinema-ului portughez la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema din Transilvania, TIFF.

Last but not least, trebuie să menţionăm implicarea, cu discreţia şi modestia-i binecunoscute, a regretatului coleg Alex Leo Şerban care, prin sugestiile competente, prin profesionalismul recunoscut şi apreciat de colaboratorii noştri lusitani, prin anticiparea anvergurii prezenţei portugheze in cadrul TIFF, a reuşit să creioneze un proiect îndrăzneţ, mai amplu şi mai diversificat faţă de cum fusese conceput iniţial.

Aşa cum ne obişnuiserăm în ultimii ani să-l avem pe Leo oaspete de onoare la Festivalul de Film de la Lisabona, credem că prezenţa IndieLisboa la TIFF, la scurt timp după plecarea sa dintre noi, este un motiv de bucurie şi de recunoştinţă pentru tot ce a întreprins Leo pe tărâmul celei de-a şaptea arte, în cazul în speţă pentru dinamizarea cunoaşterii şi schimburilor dintre cinematografiile româneşti şi lusitane. „ a scris Anca Milu-Vaidesegan.

Număr de vizualizări :1300


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro