Festivalul Filmului Evreiesc prezintă o selecţie TVR de scurt-metraje documentare şi trei premiere

iun. 21st, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 22 iunie 2011, a treia zi a Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti (20-26 iunie 2011) aduce în atenţia publicului o selecţie de scurt-metraje documentare semnate de cineaşti români, precum şi trei lung-metraje în premieră în România: “Protektor”, premiat de Academia Cehă de Film în 2009, “Wagner and Me”, proiectat în prezenţa regizorului Patrick McGrady, la Cinema Studio, şi “La Camara Oscura” – filmul de noapte la Green Hours.

O selecţie TVR de patru scurt-metraje documentare: Supravieţuitorul, realizat de jurnalistul Adelin Petrişor, Cu drept de viaţă şi de moarte: Alex Kozinski şi În Bucovina lui Norman Manea, în regia Mihaelei Craciun, şi Un veac de seninătate cu Medi Wechsler Dinu, semnat de Sandrino Gavriloaia deschid programul proiecţiilor la Cinema Studio, de la ora 16:00.

« Protektor », o poveste de dragoste ce se petrece la Praga, în timpul ocupaţiei naziste, câştigătoare a mai multor distincţii decernate de Academia Cehă de Film şi Televiziune, în 2009, va fi proiectată de la ora 18:00, la Cinema Studio, în prezenţa invitatei de onoare Nicola Galliner, director al Jewish Film Festival Berlin.

Prezentat în premieră în România, documentarul « Wagner and Me » (Marea Britanie, 2010) ne invită într-o călătorie în lumea celui mai controversat compozitor din istorie – Richard Wagner, din perspectiva binecunoscutului cineast britanic Stephen Fry. Oare evreul Stephen va putea elibera muzica pe care o iubeşte din asocierea apăsătoare cu regimul nazist? Filmat în Germania, Elveţia şi Rusia, filmul premite accesul exclusiv în spatele scenei la legendarul Festival de la Bayreuth. De mic copil, Stephen Fry a iubit muzica lui Wagner. Cu trecerea anilor, această pasiune a devenit mai complicată. Nu este nici un secret că acelaşi entuziasm pentru Wagner l-a avut şi Hitler, sau ca Wagner însuşi a fost un antisemit declarat. Stephen este evreu, şi-a pierdut parţial familia în timpul Holocaustului. Acest film îi oferă ocazia de a aborda frontal dilema: poate sau nu poate salva muzica?

« Wagner and Me » este laureat al Viola M. Marshall Audience Choice Award, la Rhode Island International Film Festival 2010, şi va fi proiectat la Cinema Studio, de la ora 20, în prezenţa regizorului, Patrick McGrady.

Seara se încheie la Green Hours, cu proiecţia în premieră, de la ora 22:00, a multi-premiatului lung-metraj de ficţiune « La Camara Oscura » (Franta/Argentina, 2008), descris de curatorii Festivalului de Film Evreiesc de la Toronto ca “o combinaţie mistică, unică, de film, animaţie şi fotografie”.

Mai multe detalii despre filmele din festival sunt disponibile la www.bjff.ro. Accesul la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :1261


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro