Exclusiv: Criticul literar Daniel Cristea-Enache şi-a dat oficial demisia din Uniunea Scriitorilor

iun. 22nd, 2011 | By | Category: No comment

Miercuri, 22 iunie 2011, criticul literar Daniel Cristea-Enache a înregistrat, în mod oficial, cererea de demisie din Uniunea Scriitorilor din România. Cererea a primit nr. 81/22.06.2011 din partea Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti – secţia critică literară, unde Daniel Cristea-Enache a activat ca membru până la anunţul oficial de demisie. Gestul tânărului critic literar vine în urma mai multor atacuri sub centură la adresa sa şi a scriitorului şi criticului de artă Pavel Şuşară, atacuri apărute în revista “România literară” condusă de actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu.

AgenţiadeCarte.ro publică câteva fragmente  semnificative din demisia lui Daniel Cristea-Eneche: “Conform art. 33, litera b, din Statutul USR, Preşedintele USR trebuie să apere interesele profesionale, sociale şi materiale ale breslei scriitorilor. Prin atacurile descalificante la adresa colegului Pavel Şuşară şi la adresa mea, semnate „prof. Horia Haţieganu” (un nume care apare numai în „România literară” şi numai de la o anumită dată) girate de dl Nicolae Manolescu în dubla sa calitate de  preşedinte al USR şi de director al revistei „România literară”, au fost încălcate în mod flagrant principii deontologice, morale şi statutare ale Uniunii Scriitorilor din România.

Consider inacceptabile asemenea proceduri à la „România Mare” prin care, la adăpostul unui „prof. Horia Haţieganu”, sunt calomniaţi membri ai USR în principala revistă a USR. De asemenea, consider inacceptabil faptul că pentru preşedintele actual al Uniunii Scriitorilor din România, dl Nicolae Manolescu, nu există Norman Manea (cel mai cunoscut scriitor român) şi Paul Goma (cel mai important disident român), în schimb există „prof. Horia Haţieganu”.

Despre „cazul Haţieganu” vs. Daniel Cristea-Enache & Pavel Şuşară puteţi afla mai multe amănunte accesând următoarele hyperlink-uri:

Daniel Cristea-Enache: „Chiar trebuie să ne prefacem că nu vedem atunci cînd nu e vorba despre noi?“ / Academia Caţavencu

Criticul de artă Pavel Şuşară dă în judecată fantoma lui Nicolae Manolescu

Număr de vizualizări :3963


4 Comments to “Exclusiv: Criticul literar Daniel Cristea-Enache şi-a dat oficial demisia din Uniunea Scriitorilor”

  1. Tot respectul pentru verticalitate, dar nu cred că asta era calea cea mai fericită. Trebuia să vă susţineţi poziţia în interiorul U.S. Fără compromisuri, ferm.

  2. cantecul de lebada spune:

    Felicitari, Daniel ! USR sa ramana ceea ce este : o adunatura de cumetrii si interese, care promoveaza nonvaloarea, prost gustul, slugarnicia, prostia (da, prostia, dar nu dau nume !), nimicnicia. Sa ramana cu Manolescu, cu Garbea si cu puzderia de nulitati primite cu ghiotura pe criterii comunistoide (de „dosar”, nu de valoare) in randurile ei incapatoare.

  3. madame ovary spune:

    cât curaj, câtă demnitate… pfff

  4. […] Daniel Cristea Enache pare a fi, după toate întâmplările vieţii lui de până acum, marele nostru critic literar care poate să facă ordine  în vălmăşeala şi confuzia de valori promovate de atâţia critici meschini şi partinici,iar printre ei se numără ca şi cap de listă Nicolae Manolescu. Daniel Cristea Enache şi-a dat demisia din Uniunea Scriitorilor, datorită lui Nicolae Manolescu care taie şi spânzură atât în Uniunea Scriitorilor, cât mai ales la România literară. Mai multe amănunte găsim, de pildă, accesând linkul: http://www.agentiadecarte.ro/2011/06/exclusiv-criticul-literar-daniel-cristea-enache-si-a-dat-oficia… […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro