DON CARLOS sau temeinicia respiraţiei

iun. 13th, 2011 | By | Category: Postcard

Mai 21, 2011, la Teatrul German din Timişoara a avut loc premiera spectacolului de teatru mai sus menţionat. Ei bine, cred că doresc să mă corectez în privinţa sintagmei “spectacol de teatru” şi-mi cer scuze pentru asocierea făcuta (inerţial) între cele două cuvinte. Da, este spectacol dar un alt gen de spectacol.

În DON CARLOS-ul lui Hausvater, că el este “vinovatul”, am văzut şi mai ales auzit cum respiraţia poate fi elementul principal în dicţia unui eveniment de sunet şi lumină. Menţionez că limba în care s-au consumat momentele nu are nici o relevanţă tocmai din motivul mai înainte amintit. Mă feresc să pronunţ (în continuare) teatru din dorinţa de a nu fi greşit înteles şi a nu-i face un deserviciu regizorului sau, mai exact, celui care şi-a creat un proiect din a revoluţiona sau, mai exact, de a duce o etapă mai sus conceptul de exprimare scenică şi al discursului teatral. Nu fac o cronică a acestui eveniment ci vreau doar să subliniez că toată întâmplarea cu Don Carlos poate fi denumită sau, eventual, catalogată ca o reală preocupare şi de ce nu proiect, de a exploata complex atât de rigida şi conservatoarea “mişcare teatrală” universală, care acum, la ora asta, nu poartă în sine decât un festivism prăfuit şi nişte convenţii demult nejustificate. Bravo Hausi.!!!! Dacă vă aflaţi în Timişoara nu ocoliţi Teatrul German şi nici DON CARLOS.

N.D.Vlădulescu

Număr de vizualizări :1057


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro