“Libertate” de Jonathan Franzen

iun. 26th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Proză XXI”, va apărea volumul “Libertate” de Jonathan Franzen, în traducerea Danielei Rogobete.

“Libertate”, cel de-al patrulea roman al lui Franzen, aşteptat cu nerăbdare după succesul extraordinar al “Corecţiilor”, are în centru o nouă familie tipică din Midwest. Patty şi Walter Berglund sunt un cuplu cu o situaţie materială prosperă, convingeri politice solide de stânga, părinţii a doi copii evident dotaţi. Şi totuşi, cei doi încep să resimtă din plin insatisfacţia şi dezamăgirea, din motive diferite. Patty, în trecut sportivă de performanţă cu cariera distrusă de un accident, manifestă acum ca mamă un spirit de competiţie exagerat, iar ecologistul Walter, în eforturile sale de a salva o specie obscură de pasăre cântătoare, se vede forţat să colaboreze tocmai cu companiile de energie pe care le detestă, din cauza impactului lor distrugător asupra mediului. Ambii soţi încearcă zadarnic să-şi depăşească deprimarea tot mai accentuată, încercând fiecare să răspundă la dificila întrebare „cum trebuie să-ţi trăieşti viaţa?“, ca parte a libertăţii lor, condiţie abstractă de care se bucură ca membri privilegiaţi ai unei ţări dezvoltate.

Jonathan Franzen (n. 1959) este o adevărată revelaţie a literaturii americane din ultimii ani. A primit în 1988 Whiting Writers Award, o bursă Guggenheim în 1996, precum şi Premiul Berlin al Academei Americane în 2000.

Număr de vizualizări :1465


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro