La Editura Cartea Românească, în colecţia “Poezie”, va apărea volumul “Ţinutul Celălalt” de Ruxandra Cesereanu şi Marius Conkan. “Ţinutul Celălalt” este un poem-poveste despre un băieţel, Spuki, şi o fetiţă, Lolo, bolnavi de sindromul Down. Ei trăiesc într-un orfelinat şi construiesc la nesfârşit lumi compensatorii, din care nu se mai poate ieşi decât într-un alt ţinut. Nu este vorba, însă, despre un ţinut mental, ci despre unul al inimii în inflaţie, în care inclusiv creierul devine inimă. „Ţinutul Celălalt” (Theotherland) ar putea fi pentru vremurile noastre ceea ce, odinioară, au fost „Wonderland, Neverland”, Ţinutul lui Oz, lumi cu care, de altfel, ţinutul celor doi prichindei interferează.
Compus la două mâini, de către Ruxandra Cesereanu şi Marius Conkan, acest poem traversează cu graţie, duioşie şi empatie, frontierele pe care neşansa le trasează câteodată între noi şi celălalt. Este un poem al imaginaţiei fără limite, al încrederii şi al speranţei.
Ruxandra Cesereanu s-a născut în Cluj, la 17 august 1963. Este poetă, prozatoare, eseistă şi conferenţiar la catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia a susţinut ateliere de scriere creatoare în poezie şi proză (2002-2009). Volume de poezie: Zona vie (1993), Grădina deliciilor (1993), Cădere deasupra oraşului (1994), Kore-Persefona (2004), Coma (2008) etc. A obţinut de trei ori Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj. Traduceri în lb. Engleză: Schizoid Ocean, Lunacies, Crusader-Woman, Forgiven Submarine. Volume de proză: Călătorie prin oglinzi (1989), Purgatoriile (1997), Tricephalos (2002), Nebulon (2005) – Premiul Clubului Lions, Naşterea dorinţelor lichide (2007), Angelus (2010). În 2009 apare în limba maghiară, volumul Utoferfiak (Postbărbaţi), Jelenkor Kiado. În 2007, publică volumul Submarinul iertat, poem-roman, în colaborare cu Andrei Codrescu, Premiul Radio România Cultural. Este prezentă în antologii de poezie românească, traduse în străinătate.
Marius Conkan (n. 27 februarie 1988) este un tânăr poet român. Absolvent al Facultăţii de Litere din Cluj. Absolvent al Masterului „Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor”, din cadrul aceleiaşi Facultăţi de Litere. Participant la toate atelierele de scriere creatoare (în poezie şi proză) organizate de Ruxandra Cesereanu. A debutat editorial cu volumul de poezii, Soporia (Vinea, 2010), pentru care a primit premiul naţional „Tudor Arghezi”. În septembrie 2010, a participat la festivalul „1001 de nopţi în New Orleans” organizat, cu sprijinul Institutului Cultural Român, de Ruxandra Cesereanu şi Andrei Codrescu. Este inclus în antologia De la fictiv la real. Imaginea, imaginarul, imagologia, coordonată de Andi Mihalache şi Silvia Marin-Barutcieff (editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2010), cu un eseu despre lumile alternative, intitulat Analepse şi prolepse privind Second Life.