“O tranziţie mai lungă decât veacul. România după Ceauşescu” de Vladimir Tismăneanu și Mircea Mihăieş

iun. 13th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 15 iunie 2011, ora 18.00, Editura Curtea Veche lansează volumul „O tranziție mai lungă decât veacul. România după 20 de ani” de Vladimir Tismăneanu și Mircea Mihăieș. În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul prof. Vladimir Tismăneanu, prof. Ioan Stanomir și Grigore Arsene, directorul general al Editurii Curtea Veche. Lansarea va avea loc la Librăria Mihail Sadoveanu (B-dul Magheru, nr. 6-8, București).

În volumul „O tranziție mai lungă decât veacul. România după 20 de ani”, Vladimir Tismăneanu și Mircea Mihăieș ne propun o discuție liberă, fără urmă de inhibiții, despre starea politică, socială, morală și culturală a României după Ceaușescu, „unul de la distanţă, dar cu un patos al participării nestins până în clipa de faţă, celălalt aproape de centrul turbionului”.

„Faţă de toate prostiile care s-au debitat în ultimii ani despre intelectualii publici, acest volum ar trebui să fie o punere în gardă şi un antidot: punere în gardă împotriva falsităţii acuzaţiilor, antidot la reaua-credinţă prin care au devenit plauzibile. Oamenii care vorbesc în această carte sunt orice, numai nişte minţi supuse, nu.(…) Percutanta carte scrisă de Vladimir Tismăneanu şi Mircea Mihăieş la două mâini este martorul de neocolit al modului în care societatea românească a aşteptat, timp de douăzeci de ani, să obosească nedreptatea: a firii şi a netrebniciilor proprii”. (Horia-Roman Patapievici)

Vladimir Tismăneanu este profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea Maryland, directorul Centrului de Studii Post-Comuniste al acestei universităţi, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Este autorul a numeroase cărţi, printre care Arheologia terorii, Irepetabilul trecut, Naufragiul Utopiei, Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc, Anatomia resentimentului. În anul 2006, a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

Mircea Mihăieş este profesor de studii americane şi britanice la Universitatea de Vest din Timişoara, redactor-şef al revistei Orizont şi viceşpreşedinte al Institutului Cultural Român. Dintre volume publicate, amintim De veghe în oglindă (1989), Masca de fiere (2000), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003), Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizică detectivului Marlowe (2008), Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W. (2009).

Număr de vizualizări :1803


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro