“Nemesis” de Philip Roth, tradus în română

iun. 3rd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Polirom a apărut volumul Nemesis” de Philip Roth, în traducerea lui Radu Pavel Gheo, o ediţie revizuită de Ramona Gonczol. Philip Roth a fost recompensat, în urmă cu două săptămâni, cu prestigiosul Man Booker International Prize. La începutul acestui an, scriitorului i-a fost decernată, la Casa Albă, National Humanities Medal.

„Nemesis” este o revelaţie a prozei americane la fel de surprinzătoare precum descoperirea unei planete sau alinierea unei noi constelaţii. Dintre toate romanele scrise de Philip Roth, “Nemesis” este poate cel mai întunecat, una dintre cele mai provocatoare cărţi contemporane.” (Kirkus Reviews)

În anul 1944, în oraş izbucneşte o epidemie de poliomielită care ucide sau schilodeşte sute de copii. Bucky Cantor se străduieşte din răsputeri să oprească asaltul ucigaş al bolii, dar eforturile lui par inutile. Criza morală a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuată de faptul că a fost declarat inapt pentru armată, în timp ce prietenii săi cei mai buni luptă pe front în al Doilea Război Mondial.
Stors de puteri după eforturile făcute pentru a impiedica răspândirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, să fugă din oraş într-o tabără din munţi, unde boala şi moartea nu îi pot ajunge, şi mâniat împotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fără apărare, onestul Bucky Cantor se trezeşte pus într-o dilemă morală teribilă: orice ar face, riscă să regrete amarnic.

În anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru “Pastorala americană”. În 1998 i-a fost decernată, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002 Gold Medal in Fiction, cea mai înalta distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, printre alţii, lui John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow. A câştigat de două ori National Book Award şi National Book Critics Circle Award şi de trei ori PEN/Faulkner Award. În 2005, Complotul împotriva Americii a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani pentru „un roman istoric excepţional pe tema Americii anilor 2003-2004“. De curând, Philip Roth a primit două dintre cele mai prestigioase premii: în 2006 PEN/Nabokov Award, pentru „o operă […] de o originalitate excepţională şi o măiestrie desăvârşită“, iar în 2007 PEN/Saul Bellow Award pentru realizări deosebite în literatura americană, oferit unui scriitor ale cărui „realizări de-a lungul unei cariere remarcabile […] îl plasează în cea mai prestigioasă categorie a literaturii americane“. Roth este singurul scriitor în viaţă a cărui operă va fi publicată într-o ediţtie completă şi definitivă de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevăzut să apară în 2013. În 2011 i s-a decernat, la Casa Albă, National Humanities Medal; în acelaşi an a primit cel de-al patrulea Man Booker International Prize.

Număr de vizualizări :1797


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro