“Lumea sexului” de Henry Miller, o traducere inedită în România

iun. 13th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în seria de autor „Henry Miller”, va apărea volumul “Lumea sexului” de Henry Miller, o traducere inedită, realizată de Alexandru Vlad. „Îmi place Henry Miller şi, nu degeaba, cred că este cel mai mare scriitor american contemporan.” (Bob Dylan)

„Această mică bijuterie milleriană, mai degrabă apropiată de lumea stranie a monadelor decît de fauna cu care ne-a obişnuit autorul american, îşi urmează parcursul în răspăr. Alcătuirea Lumii sexului e neobişnuită nu pentru că ocoleşte cu graţie orice cădere în derizoriu, ci tocmai pentru că baletează dezinhibat prin vasta cultură a eseului, pe care o şi exemplifică.”(Sunday Book Review)

Conştient de dezaprobarea pe care au stârnit-o cele două Tropice ale sale în rândul unora dintre cititorii săi, precum şi de opoziţia pe care alţi cititori au sesizat-o între conţinutul licenţios şi fragmentele contemplative, eseistice şi filozofice care abundă de asemenea în romanele sale, Henry Miller îşi propune cu această scurtă scriere la obiect să-şi expună limpede şi răspicat poziţia în controversă, explicând de ce, din perspectiva lui, nu există nici o contradicţie între senzualitatea debordantă din romanele sale, crezul său artistic şi filosofia sa de viaţă. Miller se exprimă şi aici într-un limbaj direct şi lipsit de pudoare, povestindu-şi propriile experienţe sexuale din anii tinereţii şi apoi formulându-şi concluziile filosofice.

„Miller este singurul scriitor de proză a cărui valoare depăşeşte toată literatura de limbă engleză scrisă în ultimii ani.” (George Orwell)

„Mişcându-mă de la o casă la alta, de la fereastră la fereastră, speranţa mea nedesluşită este să dau cu ochii de vreo femeie spunându-şi singură noapte bună într-o oglindă ciobită. Dacă măcar o dată aş surprinde acea ultimă privire înainte de-a stinge lumina!”(Henry Miller)

Număr de vizualizări :1124


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro