spot_img

Prezenţe româneşti în Cehia şi Slovacia, la Noaptea Literaturii şi la Târgul Internaţional de Carte „Lumea Cărţii”

În perioada 11 – 15 mai 2011, Institutul Cultural Român de la Praga promovează literatura română în cadrul a două manifestări internaţionale de amploare din Cehia şi Slovacia: Noaptea Literaturii şi Târgul Internaţional de Carte „Lumea Cărţii”. Cu această ocazie, vor fi promovate volume ale autorilor români şi din Republica Moldova: Octavian Soviany, Alexandru Vakulovski, Iulian Ciocan, Mircea Eliade, Floarea Ţuţuianu, Nicolae Rusu ş. a.

Noaptea Literaturii din Praga, prin interpretarea actorilor cehi, va aduce la lumină 20 de volume traduse în limba cehă din literatura europeană şi nu numai. La ediţia din acest an sunt reprezentate prin literatură: Austria, Belgia, Canada, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungariam Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, România – Republica Moldova, Spania, Suedia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. În cadrul acestui proiect, ICR Praga va promova volumul „Înainte să moară Brejnev” de Iulian Ciocan – volum apărut în cehă la editura Dybbuk din Praga în 2009, în traducerea semnată de renumitul traducător şi românist Jíři Našinec. Ediţia din acest an a Nopţii Literaturii din Praga se va desfăşura în sectorul 8 al Pragăi, având ca scop regenerarea urbană prin lectură.

În Slovacia, Noaptea Literaturii va avea un caracter itinerant în oraşele Bratislava, Banská Bystrica, Žilina precum şi în Košice, Humenné, Trebišov şi Stará Lubovňa. Literatura română va fi prezentă prin lectura din volumul de povestiri fantastice V tieni ľalie (La umbra crinului) de Mircea Eliade, în interpretarea actorului Peter Sklár. Volumul a apărut în traducerea slovacă semnată de Jana Palenikova, la editura Petrus din Bratislava, în 2005. „Noaptea Literaturii” este un eveniment organizat de clusterele EUNIC (European Union National Institutes for Culture) din Republica Cehă şi din Slovacia.

Noaptea Literaturii din Praga precede cel mai important târg de carte din Cehia, Târgul Internaţional de Carte „Lumea cărţii“, aflat la cea de-a XVII-a ediţie. La standul României, organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi ICR Praga, vor avea loc lansări de carte, lectură în cehă şi română în prezenţa autorilor, prezentări editoriale şi prezentări ale programelor Centrului Naţional al Cărţii (CENNAC).

Programul participării româneşti la Târg:

Joi, 12 mai, între orele 16.00 – 18.00, standul României, S108:

Lansări, în prezenţa traducătorilor:

Volumele „Şobolaniada” (Krysíada) şi „Revelion pe epavă” (Silvestr na vraku) de Nicolae Rusu, traducerea în limba cehă semnată de Jíři Našinec, editura Havran

Ghid fotografic al Pragăi, traducerea în limba română semnată de Lidia Sofica Našincová, editura Artfoto

Vineri, 13 mai, între orele 16.00 – 18.00, standul României, S108:

Lectură în prezenţa autorilor şi a traducătorilor:

Octavian Soviany, „Viaţa lui Kostas Venetis”, (roman) Ed. Cartea Românească, 2011. Fragmente traduse în limba cehă de Sorin Paliga.

Iulian Ciocan, „Než zemřel Brežněv / Înainte să moară Brejnev”, Ed. Dybbuk, 2009, traducerea în limba cehă de Jíři Našinec.

Laura Albani, director general CNI Coresi, va prezenta ultimele volume lansate de Ed. Coresi.

Traducerea în limba cehă asigurată de Jitka Lukešová.

Sîmbătă, 14 mai, între orele 16.00 – 18.00, standul României, S108:

Lectură în prezenţa autorilor şi a traducătorilor:

Floarea Ţuţuianu, „Arta seducţiei”, Editura Vinea, 2002.

Alexandru Vakulovski, selecţie de poezie din volumul „Oedip regele mamei lui Freud”

Doina Mândru, director al Centrului Cultural Mogoşoaia din Bucureşti, va prezenta albume de artă editate de Centrul Cultural Mogoşoaia: „The Portrait”, „Romanian Ceramics”, „Vasile Gorduz”, „Olga Greceanu”.

Traducerea în limba cehă semnată de Jitka Lukešová.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508