Poeţi şi poezie în vagoane de epocă

mai 31st, 2011 | By | Category: Proiecte

Caraş-Severinul, în prima ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie, nu a deschis numai „Porţile Poeziei” ci şi pe cele ale istoriei şi ale meleagurilor frumoase din acest judeţ. A doua zi a festivalului a fost centrată pe recrearea unui drum de secole, Oraviţa-Anina, prima cale ferată montană şi a patra construită pe teritoriul actual al României. Cu două vagoane de epocă, cei peste 20 de poeţi din 10 ţări au parcurs cei aproape 34 de kilometri de cale ferată, care urcă şi trece prin inima munţilor, în aproape două ore.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Porţile Poeziei”, de la Caraş-Severin, se arată plină de surprize. În a doua zi de festival, oaspeţii au parcurs un drum plin de peisaje minunate până la Oraviţa unde s-au îmbarcat în două vagoane de epocă pentru a urma, cu trenul, drumul Aninei. Calea ferată Anina-Oraviţa-Baziaş a fost realizată cu  aproximativ 150 de ani în urmă, special pentru a transporta cărbunele din inima munţilor Aninei până la mare. Tronsonul Oraviţa-Anina, deşi este mult mai scurt, având mai puţin de 34 de kilometri, a fost realizat într-o perioadă mai lungă, datorită reliefului muntos. „Lucrările au început la ambele tronsoane în acelaşi timp. În anul 1847 mare parte din lucrările uşor de realizat, adică tronsonul Oraviţa-Baziaş, sunt finalizate şi toată atenţia se îndreaptă spre tronsonul până la Anina. Sunt aduşi italieni care muncesc la această cale ferată, parte din ei stabilindu-se aici”, a povestit istoricul şi omul de cultură Ionel Bota. Lucrările la tronsonul Oraviţa-Anina se termină în noiembrie 1863, când este inaugurată prima cale ferată montană de pe teritoriul României. Pentru a încerca să pună în valoare importanţa istorică a acestui tronson, în 1993, cu bani de la Minister, câteva vagoane de tren au fost amenajate, după fotografii vechi, în stilul trenurilor de epocă. Din păcate acum numai două dintre ele mai sunt folosite, fiind renovate în timp. Cu acestea au călătorit şi poeţii participanţi la Festivalul Internaţional de Poezie, în cea de-a doua zi de festival. Întorşi la Oraviţa, aceştia au susţinut un recital de poezie la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, alături de ei urcând pe scenă şi câţiva poeţi orăviţeni, prezenţi la acest eveniment.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :2730


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro