Pianistul Lucian Ban prezintă la Bucureşti “American Landscapes”

mai 31st, 2011 | By | Category: Postcard

Miercuri, 1 iunie 2011, ora 19:00, la Teatrul Act din BucureŞti, Lucian Ban va susţine concertul de pian solo “American Landscapes“. Evenimentul este organizat de Teatrul ACT şi Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului. După mai bine de o decadă de când a părăsit România pentru o carieră în muzica de jazz la New York, pianistul Lucian Ban revine la Bucureşti cu un proiect special, un recital de pian solo care se doreşte un sumumm al experienţelor sale americane – muzicale, dar nu numai.

American Landscapes” este un proiect pentru solo piano dezvoltat de-a lungul unei decade petrecute în America. „Lumea Nouă – the New World” cum o numeau istoricii nu demult a fost și este și astăzi un continent cu totul fascinant  . . . și adeseori șocant pentru un european. Ce m-a frapat însă în călătoriile și peregrinările mele concertistice în toate colțurile Statelor Unite a fost în primul rând extraordinara diversitatate muzicală dincolo de jazz, cu miriade de genuri și surse din toate colțurile lumii (America este țara imigrației globale prin definiție), dar mai ales un omniprezent spirit al avangardei și experimentului constant. Unde altundeva poți să întâlnești un muzician să spunem din Vietnam cântând o piesă de John Lee Hooker cu influențe indiene? „American Landscapes” încearcă să prezinte ceva din toate aceste lucruri într-o suită de piese și improvizații pentru pian solo, o viziune foarte personală (cum ar putea să fie altfel când ești singur cu pianul?) a peisajului muzical de astăzi din America. I hope you will enjoy the journey !”, a spus Lucian Ban.

American Landscapes

După ce a abordat muzica românească populară pentru un proiect realizat împreună cu saxofonistul american Sam Newsome, Suita de jazz româno-americană (Jazzaway Records 2008),  după ce a semnat un complex proiect de reinterpretare a muzicii lui George Enescu pentru jazz, Enesco Re-Imagined, (Sunnyside Records 2010), Lucian Ban prezintă acum publicului din România o versiune personală a Americii, filtrată prin muzică, în proiectul American Landscapes.

Pianistul se inspiră pentru acest proiect din peisajul muzical larg al Americii, de la American Songbook, la Blues și cântece tradiționale, de la avangarda clasică a lui Charles Ives la inovațiile lui Duke Ellington, de la extraordinara muzică a marilor centre urbane precum New York, Chicago și New Orleans, la muzica populară din mijlocul Americii.

Lucian Ban a fost nominalizat de două ori în 2005 și 2006 la prestigiosul premiu ”Best European Jazz Musician”. Pianistul, liderul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generația de interpreți și compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. Ban conduce mai multe proiecte și scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz. Compozițiile sale sunt interpretate și înregistrate și de alți muzicieni și ansambluri de jazz. A înregistrat până acum 8 albume sub nume personal, pentru case de discuri prestigioase, care s-au bucurat de recunoașterea criticii de specialitate. Susține în mod curent concerte și turnee cu diferitele sale proiecte în America și Europa.

Număr de vizualizări :1902


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro