Pianistul Horia Mihail – recital de succes la Paris

mai 17th, 2011 | By | Category: Postcard

După succesul repurtat în turneul naţional care a cuprins 12 oraşe din România, proiectul „Pianul călător” şi-a făcut debutul internaţional la Paris, în cadrul unui eveniment dedicat Nopţii Muzeelor. Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a smuls ropote de aplauze şi ovaţii la scenă deschisă din partea celor care au ales să vină să îl asculte şi să se delecteze cu muzica lui Liszt, alegând evenimentul propus de ICR Paris din cele 222 de evenimente pariziene dedicate Nopţii muzeelor. Organizat de ICR Paris, evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai 2011, în Sala Bizantină a Palatului Béhague – sediul Ambasadei României din capitala Franţei – şi a fost precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul călător” şi a relaţiilor între Franz Liszt şi România, realizată de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

„Sunt foarte fericit că publicul francez descoperă şcoala noastră, pe care nu cred că o cunoaște foarte bine. Dar uite că, după o seară ca asta, poate o să fie mai conştient. Este nevoie ca, din când în când, să vină un pianist ca acesta, de calibru mondial, care îţi arată că sunt lucruri care se întâmplă chiar şi în ţări mai mici, despre care nu se vorbeşte foarte mult”, a declarat la finalul programului Paul Staicu, pianist, compozitor, stabilit de foarte mulţi ani în capitala franceză.

„Pianul călător este o istorie pe care am creat-o iniţial din raţiuni de marketing, apoi din raţiuni culturale. Dacă în urmă cu 160 de ani Liszt a susţinut un turneu străbătând suite de kilometri cu pianul după el, în România neexistând piane pentru concert, am constatat că povestea se poate relua şi în România anului 2011. Astfel, am plecat cu un pian de la Sala Radio, pian pe care l-am plimbat prin cinci oraşe din Transilvania şi pe care l-am lăsat deocamdată la Mediaş. Adevărul este că acest proiect a avut un asemenea succes la nivel naţional, încât ne-am gândit de ce să nu încercăm să îl expunem şi publicului din exteriorul României, prin intermediul institutelor culturale române. Şi, iată, primul Institut Cultural care a reacţionat pozitiv, este cel de la Paris, care ne-a invitat într-un context cu totul onorant, în Noaptea Muzeelor.”, a declarat Oltea Şerban Pârâu, redactor-șef Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Recitalul din 14 mai 2011, din capitala Franţei, intitulat  „Franz Liszt şi România”, este o versiune a periplului naţional de mare succes „Pianul călător”, desfăşurat în perioada 1-21 aprilie 2011. Concertul de la Paris al lui Horia Mihail este primul dintr-o serie de recitaluri pe care pianistul le va susţine pe parcursul anului 2011 în diferite contexte și în mai multe oraşe europene, aşa cum făcea, în urmă cu un secol şi jumătate, compozitorul şi pianistul Franz Liszt.

Turneul naţional ”Pianul Călător – pe urmele lui Franz Liszt” s-a încheiat la Mediaş, unde instrumentul a fost încredinţat comunităţii locale, pentru trei ani, de Societatea Română de Radiodifuziune. Evenimentul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între  anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard, care-l însoţea peste tot. Programul recitalului din cadrul turneului pianistului Horia Mihail va sta la baza unui CD live, aflat în curs de apariţie la Editura Casa Radio.

Număr de vizualizări :1539


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro