Pavel Şuşară îşi lansează la Cluj „Universul din cuşcă”

mai 31st, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 1 iunie 2011, ora 18:00, la Galeria Quadro (Str. Napoca, nr. 2-4, ap.64), va avea loc lansarea celui de-al şaselea volum de poezii semnat de Pavel Şuşară, „Universul din cuşcă”, Editura Brumar. Va fi prezentat de poeţii Ion Mureşan şi Demény Péter. Ilustraţiile aparţin Danielei Chirion. Evenimentul va avea loc în cadrul expoziţiei „BOEMA. Tânăra artă clujeană interbelică”.

Pavel Şuşară recurge la ars scribendi “pentru a îmblânzi spaima de moarte, în „Universul din cuşcă”. Acest univers este însă unul livresc, oniric, ficţional, iar cuşca este textul care îl cuprinde. E, altfel spus, o cuşcă de protecţie, nu una coercitivă. Numai în spaţiul ei protector poetul poate fi mai mult decât un simplu observator al unei realităţi care nu se lasă contrazisă. El pune între el şi lume o lentilă de hârtie, care nu e decât textul propriu-zis şi care, filtrând-o, schimbă esenţial realitatea, o poetizează: “coala de hârtie, mirosind a clei, a paie, a stuf, a cârpe murdare, a pădure de brad (…) se ia cu amândouă mâinile, între arătător şi degetul mare, şi se priveşte în faţa geamului, contre-jour, până când lumea se abureşte, devine opacă şi îşi pierde dimensiunea a treia…” Trecerea de la a treia la a doua dimensiune echivalează cu transformarea realităţii în real. Adică în construct textual. Şi astfel poemul se mulţumeşte a fi o lecţie despre poem. Sau, ca să lărgim sensul, despre poezie. Prima regulă: a privi totul doar prin porii de hârtie, printre zăbrelele textului. A muta toate datele realului intra muros. Retrăgându-se din ea, poetul dă iar naştere lumii, purificând-o. Altfel spus, o textualizează. Scriitura devine, treptat, narcisistă şi aboleşte realul, exilându-se, indolentă, în propria piele. Tot ce ţine de realitate, de lumea din afara “cuştii” (“aventura, durerea, suferinţa, martelarea, flagelarea, obedienţa, neruşinarea, onania”) este reinventat într-o “sinteză severă”, mai pură, prin procedeul “întoarcerii perfide către sine”. Astfel, actul scrierii devine principala preocupare a poemului; altfel spus, subiectul poeziei se confundă cu obiectul acesteia, iar gestul concret al naşterii textului capătă greutatea unui rut germinativ. A scrie înseamnă, de fapt, a da viaţă. Vi se par vorbe mari? Nu sunt, vă asigur, căci poezia autentică nu e un discurs ornant, ci unul care îi mijloceşte cititorului accesul la marile experienţe: cea a iubirii şi cea a morţii sau a acceptării acesteia. Accesul înseamnă, de fapt, înţelegere, asumare, nu simplă testare fiziologică a lor.”, a scris criticul literar Bogdan Creţu, în “România Literară”.

Număr de vizualizări :1777


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro