Paul Celan, Răzvan Ţupa şi Claudiu Komartin incluşi în volumul „De la o terasă din Praga. Antologie de poezie pragheză“

mai 22nd, 2011 | By | Category: Agenda de carte

De curând, a apărut antologia „From a Terrace in Prague. A Prague Poetry Anthology“ (De la o terasă din Praga. Antologie de poezie pragheză), la editura Litteraria Pragensia Books a Universităţii Caroline din Praga, editor Stephan Delbos. Antologia a apărut cu sprijinul Institutului Cultural Român din Praga. Dintre poeţii români incluşi: Paul Celan, Răzvan Ţupa, Claudiu Komartin.

Antologia de peste 300 de pagini reuneşte opere ale scriitorilor cehi şi internaţionali care au trecut prin Praga şi care şi-au notat impresiile în poeme dedicate acestui oraş magnific. Astfel, alături de poemele lui Răzvan Ţupa şi ale lui Claudiu Komartin, scrise cu ocazia participării lor în 2008 la Târgul Internaţional de Carte „Lumea Cărţii“, la invitaţia ICR Praga, se regăseşte şi un poem semnat de Paul Celan (1920-1970), unul din marii poeţi moderni, de origine română, traducătorul în limba română a operei lui Franz Kafka.

Volumul antologic este structurat în 6 capitole, pe criteriul perioadelor cronologice corelate cu evenimentele istorice. Sunt reunite astfel „Voci locale“ din anii 1888-1911, precum Rainer Maria Rilke sau František Gellner – exponent al generaţiei „rebelilor anarhişti“, perioada războaielor mondiale (1912-1939) aducând la un loc poeme semnate de Guillaume Apollinaire, Marina Tsvetaeva, Vítězslav Nezval sau František Halas. Perioada postbelică 1940-1959, sub titlul sugestiv „Intruşi şi exilaţi“, colează poemele lui Jaroslav Seifert cu cele ale lui Pablo Neruda, Vladimír Holan sau Jiří Kolář. „Dezgheţul îngheţat“ (1960-1969) reuneşte poemul lui Paul Celan „În Praga“ cu poeme semnate de Václav Havel, Ingeborg Bachmann, Allen Ginsberg. Capitolul „Normalitatea forţată“ (1970-1989) aduce împreună poemele lui Jáchym Topol cu cele ale lui Michal Ajvaz – exponent al „realismului magic“, Ivan Martin Jirous, o voce importantă a mişcării underground, şi poemul care dă şi titlul antologiei „De la o terasă din Praga“ a lui Ivan Blatný, membru al Grupului 42, o mişcare foarte importantă în dezvoltarea curentelor artistice moderne – cubism, futurism, constructivism, suprarealism şi existenţialism în Cehia. Ultimul capitol intitulat „Cortina de fier. Frânghia de catifea“ (1990-2010), reuneşte, alături de cei doi poeţi români Claudiu Komartin şi Răzvan Ţupa, alte 40 de nume ale poeziei contemporane internaţionale.

Acest volum se adaugă rezultatelor Institutului Cultural Român din Praga de promovare a culturii române în Cehia: în ultimii 5 ani au apărut peste 25 de titluri româneşti traduse în cehă şi publicate la edituri de prestigiu din Cehia, literaturii române i-au fost dedicate numere tematice în reviste literare importante, scriitorii români au fost prezenţi în festivaluri de profil, iar în 2012, România va fi ţară invitată a Târgului Internaţional de Carte de la Praga „Lumea Cărţii“.

Pentru a vizualiza întreg conţinutul antologiei, consultaţi:

http://litteraria.ff.cuni.cz/books/terrace_read.html

Număr de vizualizări :2399


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro