Patrimoniul arhitectural, dezbătut la Clubul „Calderon”, de Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor

mai 16th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 18 mai 2011, ora 17:00, la Clubul “Calderon” (strada J. L. Calderon nr. 39, Bucureşti), va avea loc conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor. Pe parcursul discuţiilor coordonate de profesorul Virgiliu Teodorescu, va fi dezbătut patrimoniul moştenit din perioada domniei lui Matei Basarab, care a contribuit la dăinuirea acestui neam românesc.

Începând cu 18 aprilie 1983, anual este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor istorice ca urmare a unei lăudabile şi benefice iniţiative a Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor şi adoptată de UNESCO. Acest eveniment oferă posibilitatea organizării unor variate manifestări cu menirea conştientizării de către public atât a diversităţii patrimoniului cultural la nivel mondial, cât şi a vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa. S-a considerat necesară o asemenea acţiune concertată pentru a atrage atenţia că moştenirea primită de la generaţiile anterioare constituie un sacru patrimoniu pe care avem moralmente datoria de a-l transmite către cei de mâine conştienţi de vulnerabilitatea sa, care, prin diversitatea mesajelor, pot fi o viitoare călăuză spre propăşirea umanităţii.

În noul secol XXI s-a ajuns ca anual să fie declanşată şi o acţiune care acordă o predilectă atenţie unui aspect concret al vastei diversităţi tematice pe care o abordează noţiunea de monument.

Profesorul Virgiliu Z. Teodorescu este membru în Comitetul de coordonare a Comisiei de Istoria Oraşelor din cadrul Academiei Române şi fost membru în  Comisia Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii şi al Cultelor; istoric de artă, predilect al monumentelor de For Public şi Artist plastic, Artă decorativă – mozaic.

Număr de vizualizări :1422


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro