Opera Naţională Bucureşti îşi deschide porţile pentru Zilele Europene ale Operei

mai 6th, 2011 | By | Category: Postcard

În acest an, Zilele Europene ale Operei vor fi sărbătorite de toate teatrele lirice importante ale continentului în perioada 7 – 8 mai. Evenimentul este coordonat la nivel internaţional de Opera Europa şi RESEO, ediţia din acest reunind 103 companii din 23 de ţări europene. Obiectivul manifestării este acela de a deschide uşile teatrelor lirice pentru a permite publicului larg să descopere specificul operei şi universul “ascuns” în spatele scenei. Anul trecut, peste o sută de mii de vizitatori au trecut porţile operelor europene în cadrul manifestării. Tema aleasă pentru ediţia 2011 este “Urechi tinere” (“Young Ears”), referindu-se atât la publicul tânăr (copii şi adolescenţi) – care trebuie să beneficieze de programe educative special concepute pentru a se apropia de genul liric – cât şi la persoane care nu au fost niciodată sau foarte puţin la operă, dar care constituie un public potenţial.

Opera Naţională Bucureşti va participa la această sărbătoare cu o serie de evenimente speciale, deschise iubitorilor de toate vârstele ale operei şi ale artei în general. Pentru a facilita accesul unui număr mare de spectatori la Operă, toate evenimentele incluse în acest program sunt concepute în termeni de “porţi deschise”, acest lucru însemnând acces gratuit în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 7 mai 2011, ora 11.00, micii spectatori sunt invitaţi în Foaierul Galben al ONB la cea mai recentă premieră a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess“: “Harap-Alb”. Celebra poveste semnată de Ion Creangă va prinde viaţă sub forma unui spectacol de balet pentru copii, în regia şi coregrafia Mariei Popa. Scenografia a fost realizată de Andreea Koch, iar colajul muzical a fost alcătuit de Maria Popa şi Alexandru Istrate din lucrările unor compozitori români precum George Enescu, Marţian Negrea şi Paul Constantinescu. Din distribuţie fac parte Alexandru Negru, Octavian Ştefănescu, Luminiţa Dincă, Cristina Osiceanu, Marian Horhotă, Adina Manda, Iulian Gliţă, Radu Andrei Udoriu, Nicolas Daniel Bohor, David Mannara, Sorin Mihai, Tudor Moldoveanu, Mircea Crăciun, Alexandru Polihron, Oana Nicolescu, Monica Iamandi, Andreea Mihai, Alina Stanciu, Florin Iancu, spectacolul fiind realizat cu participarea elevilor Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti.

Sâmbătă seara, la ora 19.00, iubitorii de operă sunt aşteptaţi la Alcina”, spectacol realizat în  coproducţie de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Opera semnată de Georg Friedrich Händel are la bază un libret inspirat de poemul epic „Orlando furioso”, creaţie a poetului italian renascentist Ludovico Ariosto.

Îşi vor da concursul Orchestra de Barockeri a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (concert maestru: Mihail Ghiga, clavecin: Verona Maier, lăută: Olivia Iancu) şi studenţi ai aceleaşi instituţii de învăţământ, care urmează în prezent cursuri de specialitate la nivel de licenţă şi masterat: Rodica Vică, Emanuela Pascu, Adina Băjenică Secobeanu, Veronica Anuşca, Iustinian Zetea, Nicolae Simonov, Ana Cebotari.

Tinerele talente vor evolua sub bagheta dirijorului Adrian Buciu. Regia este semnată de Anda Tăbăcaru Hogea, scenografia a fost concepută de Anca Albani, iar mişcarea scenică a fost realizată de Monica Mihăescu. Pregătirea muzicală a producţiei fost asigurată de Mihail Vîrtosu şi Alexandru Geamănă.

Duminică, 8 mai 2011, este din nou rândul micilor spectatori să treacă „porţile” Operei Naţionale Bucureşti. La ora 11.00, în Foaierul Galben al ONB, va avea loc o prezentare interactivă pe tema „De ce iubim opera?”, activitate adresată copiilor de vârsta gimnaziului (clasele V-VIII). Întâlnirea va fi moderată de dirijorul ONB Vlad Conta, cu participarea mezzo-sopranei ONB Oana Andra.  Cei doi artişti îi vor conduce pe copii prin lumea operei, printre temele atinse în cadrul discuţiei numărându-se: caracteristicile spectacolului de operă în comparaţie cu alte forme de spectacol, „secretele de culise” ale unui dirijor, cum este structurată o operă, cum arată o partitură, cum se pregăteşte un solist de operă pentru un nou rol.

În paralel cu acest eveniment se va desfăşura un atelier de creaţie pentru participanţii cu vârste mai mici (clasele I-IV), în cadrul căruia copiii vor lucra practic (desen, colaj etc.), în jurul temei „Pe scena Operei”. Atelierul va fi coodonat de Mona Silvia-Timofte, colaborator ONB şi al Muzeului Naţional de Artă al României.

Pentru prezentarea interactivă din Foaierul Galben, accesul este liber în limita locurilor disponibile. Pentru atelierul de creaţie, din cauza spaţiului restrâns, va participa o singură clasă de copii.

Dumincă seară, la ora 19.00, evenimentul care va încheia Zilele Europene ale Operei este concertul Omagiu Maria Callas”, eveniment realizat de ONB în parteneriat  L&N Promotion. Concertul se va desfăşura în prezenţa dnei Giovanna Lomazzi, asistentă a Mariei Callas. Giovanna Lomazzi a participat ca membru al juriului în mai multe concursuri şi selecţii internaţionale de canto. Din 1992 este vicepreşedinta ASLICO (Milano), şcoală de perfecţionare pentru cântăreţii lirici; cu o activitate recunoscută la nivel internaţional această instituţie organizează în fiecare an Concursul pentru tinerii interpreţii lirici din Europa cu o înscriere de peste 200 de participanţi.

Concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Alessandro Fabrizzi (Italia), numit recent director artistic şi muzical al Orchestrei Simfonice Italiene Monteverdi. Din programul serii vor face parte fragmente cunoscute şi îndrăgite, din opere precum: “La Traviata” (Giuseppe Verdi), “Il Barbiere di Siviglia” (“Bărbierul din Sevilia” – Gioacchino Rossini), “Don Pasquale” (Gaetano Donizetti), “Carmen” (Georges Bizet), “La Bohème” şi “Tosca” (Giacomo Puccini) ş.a. Îşi vor da concursul solişti vocali ai ONB şi artişti invitaţi (în ordine alfabetică): Iordache Basalic, Mariana Colpoş, Maria Jinga, Hector Lopez, Silvia Sorina Munteanu, Ionuţ Pascu, Daniela Păcurar, Anda Pop, Cristina Radu, Carmen Topciu, Mediana Vlad. Evenimentul va avea loc cu participarea orchestrei şi corului Operei Naţionale Bucureşti (maestru de cor: Stelian Olariu).

Număr de vizualizări :2251


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro