Nicolae Manolescu, în dialog cu Dorin Tudoran, despre “Un ideal pierdut: normalitatea”, la Ateneul Român

mai 29th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 30 mai 2011, ora 19:00, la Ateneul Român din Bucureşti va avea loc o nouă ediţie a Conferinţelor de la Ateneul Român, avându-l invitat pe scriitorul Dorin Tudoran. Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, cu sprijinul Editurii Polirom.

„Cred că lucruri, în fond, acceptabile sunt declarate inacceptabile, în vreme ce lucruri cu adevărat inacceptabile sunt acceptate drept normalitatea noastră de zi cu zi. Este o schimbare de paradigmă, un fel de joc în care ziua este declarată noapte, iar nopţii ne adresăm cu „Bună dimineaţa, lumina voastră!”. De aici şi impresia pe care România o sugerează deseori – o naţiune de somnambuli. Nu-i critica prea tare, că se trezesc şi cad de pe streaşină.” (Dorin Tudoran)


Reluarea conferinţelor de la Ateneul Român într-un format nou, conferinţe-dialog, a avut resorturi foarte bine conturate, logice şi imperative. Am dorit să existe un loc de întâlnire şi dezbatere de idei, de un rafinat nivel intelectual, care să aducă în atenţia opiniei publice teme de real interes, prezentate şi argumentate de personalităţi de înalt calibru. Într-o societate apatică, derutată, fără repere şi modele adevărate, e nevoie de un astfel de centru de iradiere a valorilor care zidesc. Cred că proiectul meu s-a dovedit util şi are viitor.” (Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii Naţionale „George Enescu”)

Dorin Tudoran
(n. 30 iunie 1945, Timisoara). Absolvent al Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. Este director al programului Democracy Fellows la World Learning, Washington, DC, Statele Unite. În anul 2009 i s-a decernat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

Cărţi de poezie: Mic tratat de glorie (1973), Cântec de trecut Akheronul (1975), O zi în natură (1977), Uneori, plutirea (1977), Respiraţie artificială (1978), Pasaj de pietoni (1978), Semne particulare (antologie, 1979), De bună voie, autobiografia mea (1986), Ultimul turnir (antologie, 1992), Optional Future (1988), Viitorul Facultativ/Optional Future (1999), Tânărul Ulise (antologie, Polirom, 2000).

Cărţi de publicistică: Martori oculari (în colaborare cu Eugen Seceleanu, 1976), Biografia debuturilor(1978), Nostalgii intacte (1982), Adaptarea la realitate (1982), Frost or Fear? On the Condition of the Romanian Intellectual (traducere şi prefaţă de Vladimir Tismaneanu, 1988), Onoarea de a înţelege (antologie, 1998), Kakistokratia (1998), Absurdistan. O tragedie cu ieşire la mare (Polirom, 2006).

Cele mai recente cărţi publicate: Eu, fiul lor. Dosar de securitate (Polirom, colecţia „Document”, 2010) şi Pisicuţ (Somnografii) – Editura Paralela 45, seria „Premiul Eminescu, Opera Omnia”, 2011.

* Puteţi citi un interviu cu Dorin Tudoran, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro, aici:  https://www.agentiadecarte.ro/2010/09/%E2%80%9Cce-defavorizeaza-acum-intelectualitatea-nu-este-o-dictatura-politica-ci-dictatura-imbecilitatii-economice%E2%80%9D/

Număr de vizualizări :1220


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro