spot_img

La Bucureşti începe Conferinţa Societăţii Internaţionale pentru Istorie Intelectuală

În perioada 26-28 mai 2011, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti, va avea loc Conferinţa Societăţii Internaţionale pentru Istorie Intelectuală (ISIH). Aceasta aduce la Bucureşti 80 de cercetători din toată lumea. Filosofi, istorici ai ideilor, istorici ai ştiinţei şi ai artei vor prezenta timp de 3 zile, în 4 secţiuni paralele, lucrări care investighează relaţia dintre cunoaştere, raţiune şi emoţii în istoria intelectuală. Conferinţa este organizată cu sprijinul Universităţii din Bucureşti, al Bibliotecii Centrale Universitare şi al Institutului Cultural Român. Printre vorbitorii invitaţi se numără Vlad Alexandrescu (Universitatea din Bucureşti), Roger Ariew (University of South Florida), Daniel Garber (Princeton University), Peter Harrison (University of Oxford), Howard Hotson (University of Oxford, preşedintele ISIH). Conferinţa va fi deschisă joi, 26 mai 2011, ora 09:00, de Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Ioan Pânzaru.

La eveniment sunt invitaţi 20 de cercetători români (de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, Universitatea “Transilvania” din Braşov, Universitatea din Ploieşti si Academia Română) şi 60 de cercetători străini (de la universităţi, biblioteci şi institute de cercetare din Ankara, Antwerp, Atena, Barcelona, Belgrad, Berlin, Bologna, Cardiff, Copenhaga, Cracovia, Halifax, Helsinki, Ierusalim, Koln, Macerata, Madrid, Malta, Minas Gerais, Moscova, Oxford, Paris, Patras, Pisa, Thessaloniki, Toronto, Utrecht, Viena si Statele Unite ale Americii: Atlanta, Austin, Baltimore, Chicago, Claremont, Detroit, Grinnell, Evanston, Little Rock, New Albany, New York, Northridge, Pennsylvania).

Lucrările care vor fi prezentate vor dezbate istoria intelectuală antică şi medievală, istoria intelectuala a modernităţii timpurii şi a iluminismului, istorie socială, culturală şi politică, cultură materială, psihologie, psihanaliză, evoluţionism, neuroştiinţe, fenomenologie, estetică, epistemologie.

Conferinţa abordează concepţiile istorice privitoare la interacţiunea dintre cunoaştere şi emoţii, ori dintre viaţa cognitivă şi cea afectivă a indivizilor şi comunităţilor. Fie că este vorba despre dobândirea şi transmiterea cunoaşterii, despre agregarea şi reconfigurarea comunităţilor, despre relaţia individului cu sine, cu alţii ori cu divinitatea, despre educaţie şi metode pedagogice, despre expresia şi receptarea artistică, sau despre concepţia valorilor şi principiilor morale, politice şi juridice care stau la baza societăţilor – ideea după care raţiunea şi emoţiile se plasează în tabere diferite sau chiar opuse se dovedeşte insustenabilă. Noi cercetări în domeniile ştiinţei cognitive, antropologiei culturale, filosofiei morale ori teoriei literaturii şi artelor au început să depăşească această idee tradiţională şi să pună în lumină complexitatea vieţii cognitiv-afective a fiinţei umane. Istoricii ideilor sunt în măsură să aducă un aport important acestei direcţii de cercetare, prin semnalarea formelor pe care tema le-a primit în istoria gândirii şi a practicilor culturale. Istoria se poate dovedi o bogată resursă de reflecţie şi intuiţii pentru preocupările actuale. Conferinţa de la Bucureşti se doreşte a fi un forum pentru o astfel de reflecţie.

Societatea Internaţională pentru Istorie Intelectuală (ISIH) este o asociaţie profesională de prestigiu înfiinţată în 1994, şi care reuneşte filosofi, istorici ai ideilor, istorici ai ştiinţei, istorici ai artei sau mentalităţilor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508