spot_img

ICR New York colaborează cu TIFF 2011 pentru Zilele Filmului Românesc

Institutul Cultural Român din New York continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2011, ediţia a X-a, care se va desfăşura în perioada 3-12 iunie 2011, fiind susţinător principal al secţiunii “Zilele Filmului Românesc” din festival. Păstrându-şi calitatea de mediator între profesioniştii filmului din SUA şi România, ICR New York va susţine şi în acest an prezenţa unei delegaţii de invitaţi americani, căreia i se va alătura un grup de critici, producători, distribuitori din cinematografia europeană. Corina Şuteu, directorul ICR New York, va fi moderatorul dezbaterii “10 ani: Noul Val al filmului românesc – în America şi în lume”, programată pentru 9 iunie 2011. ICR New York contribuie, de asemenea, la producerea publicaţiei speciale în limba engleză “aperiTIFF – Romanian Cinema 2011”, realizată, ca şi anul trecut, sub îngrijirea lui Mihai Chirilov şi dedicată împlinirii a 10 ani de la apariţia Noului Val.

Ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2011 (TIFF)  prilejuieşte o extindere a susţinerii acordate de Institutul Cultural Român, care devine partener principal al evenimentului. ICR va decerna două premii din palmaresul TIFF, printre care Marele Premiu, Trofeul Transilvania.

Colaborarea dintre Institutul Cultural Român din New York şi TIFF a început în 2006, odată cu lansarea Festivalului de Film Românesc de la New York. Această iniţiativă precum şi dezvoltarea de către filiera new-yorkeză a ICR a unor relaţii proactive cu marile festivaluri şi organizaţii de film din America au contribuit semnificativ la mărirea vizibilităţii cinematografiei româneşti peste ocean. În 2010, pentru prima oară, ICR New York a iniţiat participarea unei delegaţii de profesionişti americani din lumea filmului la ediţia a IX-a a TIFF, oferindu-le acestora ocazia de a asista la “Zilele Filmului Românesc”, de a întâlni regizori, producători şi distribuitori români şi de a participa la o masă rotundă sub titlul „Cinematografia românească în America – A Love Story”, urmată de discuţii cu publicul prezent la festival. Totodată, publicarea revistei în limba engleză  “aperiTIFF – ROMANIAN CINEMA”, sub îngrijirea lui Mihai Chirilov, dedicată noului cinematograf românesc şi percepţiei acestuia în America a cunoscut un succes remarcabil, tirajul epuizându-se după încheierea festivalului. Rezultatele parteneriatului dintre ICR New York şi TIFF nu au întârziat să apară. Astfel, 3 filme româneşti au fost selectate la New York Film Festival, iar Festivalul de Film Românesc din New York s-a bucurat de o creştere a vizibilităţii în mass-media americană.

Parteneriatul ICR New York şi TIFF de anul acesta vizează co-organizarea secţiunii „Zilelor Filmului Românesc” (9-12 iunie), care va cuprinde mai multe evenimente şi în jurul căreia este organizată deplasarea delegaţiei de profesionişti americani şi europeni la Cluj-Napoca.

„Zilele Filmului Românesc” ediţia 2011 oferă o excelentă platformă de expunere internaţională pentru cele mai bune filme româneşti realizate în ultimul an. Timp de trei zile, cinefilii pot urmări producţii autohone, unele dintre acestea fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială. Selecţia din acest an cuprinde 12 filme de lung metraj şi 15 scurtmetraje (http://www.tiff.ro/stire/zilele-filmului-romanesc-la-tiff-2011/154).

La ediţia TIFF de anul acesta, ICR New York susţine prezenţa următorilor invitaţi americani: David Kwok, director de programare la Tribeca Film Festival; Laurence Kardish, senior curator, Departamentul de film şi cinema din cadrul Muzeului de Artă Modernă din New York – MoMA; Benjamin Crossley-Marra, director de vânzări al Zeitgeist Films, unul dintre distribuitorii de prestigiu de cinema străin în Statele Unite; Basil Tsiokos, programator de film documentar al Sundance Film Festival; Brian Chirls, key speaker în panelul „Regional cooperation for post-production, distribution and exhibition of feature films” care va avea loc în data de 9 iunie; Barry Gifford, scenarist, colaborator al regizorului David Lynch, co-scenarist al filmului „Tatăl Fantomă”, în regia lui Lucian Georgescu. Delegaţia va participa la proiecţiile din cadrul „Zilelor Filmului Românesc”, la întâlnirile cu cineaştii români şi la dezbaterea „10 ani: Noul Val al filmului românesc – în America şi în lume”, ediţia a doua, dezbatere moderată de Corina Şuteu, director ICR New York

Institutul Cultural Român din New York susţine şi atelierul realizat de Thomas Mai, specialist în aplicarea şi utilizarea noilor tehnologii şi a instrumentelor digitale în marketarea, promovarea şi distribuirea noilor producţii cinematografice, în data de 10 iunie 2011 în cadrul TIFF.

Publicaţia specială „aperiTIFF – ROMANIAN CINEMA 2011” (în engleză, 100 de pagini) este produsă şi anul acesta cu un aport semnificativ din partea ICR New York. Numărul aniversar al revistei realizată de Mihai Chirilov cuprinde cronici, portrete, interviuri, un segment special dedicat cineastului Lucian Pintilie, şi unul dedicat filmului „Marfa şi Banii” al regizorului Cristi Puiu, deschizătorul de drum al Noului Val. Revista va conţine un DVD cu cele mai bune scurtmetraje din ultimul an.

Ediţia a 10 a TIFF demonstrează prin amploarea ei creativitatea şi potenţialul constructiv ieşit din comun al unui tandem fondator complementar: preşedintele Tudor Giurgiu şi directorul artistic Mihai Chirilov.  Alături de ei, o echipă executivă extrem de pasionată a clădit în 10 ani un eveniment internaţional de referinţă. ICR New York este onorat să participe la această construcţie.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508