Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia a XVIII-a

mai 15th, 2011 | By | Category: Postcard

În perioada 27 mai-5 iunie 2011, la Sibiu se desfăşoară Festivalul Internaţional de Teatru, sub genericul “comunităţi”. Premiat recent la categoria cel mai bun eveniment al anului în cadrul Galei de Excelenţă Hotel Tourism & Leisure Investment Forum ce a avut loc la JW Marriot Grand Hotel Bucureşti, pe data de 3 mai 2011, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi dimensiune din lume.

Programul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii. În fiecare an, în cadrul Festivalului se publică un număr considerabil de volume, printre care o antologie de texte pe tema festivalului şi o antologie de piese contemporane, prezentate în secţiunea spectacole lectură. Ambele volume conţin texte publicate bilingv.  

Secţiunea spectacole eveniment a festivalului prezintă producţiile unora dintre cei mai importanţi şi apreciaţi artişti de pe scena internaţională, oferind publicului din România şansa de a vedea producţii de excepţie. Una dintre cele mai bine cotate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, va revenit la Sibiu pentru a prezenta spectacolul Parfum de iubire, parfum de tămâie, folosind tehnica de interpretare numită Yojo-han. Tot în cadrul acestei secţiuni, festivalul oferă un focus Ascanio Celestini, unul dintre cei mai cunoscuţi actori, dramaturgi şi regizori de film italieni ai momentului. Fascinat de commedia dell’arte, faimosul regizor italian va prezenta la Sibiu trei dintre producţiile sale de excepţie: Oaia neagră, Poveşti despre nebuni şi Fabrica. Burgtheatee Viena, unul dintre cele mai importante teatre din lume prezintă în premieră în România în cadrul acestei secţiuni spectacolul Portretul lui Dorian Gray în regia lui Bastian Kraft. Eveniment speciale constituie, de asemenea, prezentarea spectacolelor D’ale carnavalului şi Felii, două dintre producţiile recente ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Cu siguranţă că unele dintre cele mai aşteptate spectacole de teatru din acest an sunt Idiotul în regia lui Eimuntas Nekrošius, câştigător al Premiului UBU pentru teatru, A fost odată Andrzej, Andrzej, Andrzej şi Andrzej o mega producţie despre legendele culturii poloneze, Leonce şi Lena, spectacolul ce a fascinat scena teatrală europeană prin formula de teatru de improvizaţie a regizorului Zoltán Balázs şi Amancio Prada – dans macabru, o producţie a faimosului Teatro de La Abadía.

Spectacolele de dans ocupă şi în acest an o poziţie privilegiată în programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.  Companiile din Israel ne-au obişnuit de-a lungul timpului cu producţii impresionante din punct de vedere tehnic şi estetic, iar în 2011 publicul se va putea bucura de prezenţa coregrafului Inbal Pinto care va prezenta la Sibiu două spectacole: Perla şi Pe repede înainte. Una dintre cele mai bine cotate companii de dans din lume, Les Ballets Jazz de Montréal, recunoscută internaţional pentru înalta ţinută prin care îmbină estetica clasică şi tendinţe de pe scena dansului contemporan va prezenta la Sibiu trei spectacole: Les Chambres des Jacques, Locked Up Laura şi ZIP ZAP ZOOM. Un moment special în program îl constituie, de asemenea, mult îndrăgitul spectacol de circ al canadienilor de la Les Parfaits Inconnus ce prezintă un nou tip de spectacol ce îmbină arta circului, muzica, drama şi comedia într-o reprezentaţie extravagantă.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Institutului Cultural Român, Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Consiliului Judeţean Sibiu şi UNITER. Coproducători: Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune. Un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

Ghidul evenimentelor din acest an, precum şi programul complet al festivalului pot fi consultate online pe www.sibfest.ro, secţiunea Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Număr de vizualizări :1546


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro