Elena Ştefoi şi Magnus William-Olsson, la Salonul de poezie al Institutului Cultural Român de la Stockholm

mai 22nd, 2011 | By | Category: Eveniment

Luni, 23 mai 2011, invitaţii Salonului de poezie al Institutului Cultural Român de la Stockholm sunt Elena Ştefoi şi Magnus William-Olsson. Vor mai participa editorul Jonas Ellerström, care va modera discuţia dintre cei doi poeţi, şi actriţa Marie Richardson, care va recita poeziile Elenei Ştefoi, traduse în limba suedeză de Dan Shafran.

Elena Ştefoi (n. 1954) este absolventă a Facultății de Istorie-Filosofie și Doctor în Filosofie a Universității București. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1990. I-au apărut  până acum şase volume de poezie, pentru Linia de plutire (Editura Cartea Românească, 1983) primind Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat de asemenea editoriale, comentarii săptămânale și analize în Contrapunct, Dilema, Epoca, 22, România liberă, Luceafărul, Sfera Politicii, Lettre Internationale, Cronica română, Lumea. Prezentă cu grupaje de versuri, eseuri și studii în reviste și antologii din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, fosta Iugoslavie, Ungaria, Elveția, Republica Cehă, Canada. Participă la colocvii, seminarii, conferințe, festivaluri internaționale pe teme de cultură, politică, istorie, aspecte ale tranziției.

Magnus William-Olsson (n. 1960) a publicat de la debutul în 1987 şapte volume de versuri, trei colecţii de eseuri, două volume de povestiri, precum şi traduceri din poezia clasică şi modernă. Scrierile sale (Det är för att jag har lärt mig av Homeros – „Fiindcă am învăţat de la Homer”, 2003, Ögonblicket är för Pindaros ett litet rum i tiden – „Clipa este pentru Pindarus un mic spaţiu în timp”, 2006) se raportează deseori la poezia clasică. A fost distins cu Premiul Karl Vennberg al Academiei De Nio (2005). Cel mai recent volum de poezii, Ingersonetterna („Sonete pentru Înger”), a fost nominalizat anul trecut pentru Premiul August, cea mai importantă distincţie literară din Suedia. William-Olsson este de asemenea activ ca artist, una dintre lucrările sale aflându-se în colecţia permanentă a Muzeului de Artă Modernă (Moderna Museet) din Stockholm.

Număr de vizualizări :1013


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro