Catedrala Sf. Iosif (str. G-ral Berthelot nr. 19, Bucureşti), va găzdui duminică, 8 mai 2011, ora 19:30, concertul omagial „Victimae Paschali”, în cinstea Fericitului Ioan Paul al II-lea, supranumit de credincioşi „Papă al sufletelor“. Evenimentul este organizat de Institutul Ecumenic de Muzică Sacră Bucureşti şi Asociaţia Nectarie, la 12 ani de la vizita sa istorică în ţara noastră. Programul concertului va conţine cântări gregoriene şi bizantine la Patima şi Învierea Domnului, interpretate de „Schola gregoriana feminină – In Dulci Jubilo”, dirijor Carmen Petcu CJ, şi cântări susţinute de Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul”, condus de Sabin Preda. Din 28 aprilie 2011, în Catedrala Sf. Iosif este deschisă o expoziţie de fotografie ce ilustrează diferite momente din viaţa Papei Ioan Paul al II-lea, realizată de Anna Orban (layout/design), Mircia Dumitrescu (concepţie grafică) şi Ioan Cristescu (curator).
La 8 mai 1999, în timpul Sfintei Liturghii pe care a prezidat-o la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, Papa Ioan Paul al II-lea a spus: „Am venit să aduc omagiu poporului român”. România a fost prima ţară, majoritar ortodoxă, vizitată de Suveranul Pontif, în perioada 7-9 mai 1999, o ţară pe care acesta a numit-o «ţară-punte între Orient şi Occident». Venirea sa a fost şi este considerată drept unul dintre cele mai importante evenimente ecumenice din ultimul secol.
În octombrie 2009, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, a avut loc o expoziţie de fotografie, cu ocazia aniversării a zece ani de la vizita Fericitului Ioan Paul al II-lea, realizată de Anna Orban (layout/design), Mircia Dumitrescu (concepţie grafică) şi Ioan Cristescu (curator). Fotografiile au fost realizate de Arturo Mari, fotograful personal al Papei Ioan Paul al II-lea. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu sprijinul Bisericii Catolice şi Academiei Române – Secţia de Filologie şi Literatură.
„Expoziţia de la MNLR a fost organizată ca o încheiere a anului 2009, dedicată vizitei Fericitului Ioan Paul al II-lea. Aceasta era o reluare a expoziţiei de la Academia Română (de o amploare mai mare), itinerată, de altfel, în mai multe oraşe din ţară. Expoziţia nu a fost doar un omagiu, ea fiind urmată de un colocviu la MNLR, unde s-a discutat despre relaţia dintre ortodoxie şi catolicism, şi despre semnificaţia generală a Instituţiei bisericeşti. La MNLR am adus aminte şi faptul că Papa Ioan Paul al II-lea a scris piese de teatru, poezii, astfel încât actorii de la Teatrul Metropolis au interpretat o piesă scrisă de Karol Józef Wojtyła. Deci, se poate spune că prezenţa la MNLR a fost a unui Papă şi a unui scriitor.”, a declarat curatorul expoziţiei, Ioan Cristescu, pentru AgenţiadeCarte.ro.