“Capătul lumii” de Leon-Iosif Grapini

mai 6th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Dacia XXI, în colecţia “Scriitorii la ei acasă”, a apărut volumul “Capătul lumii” de Leon-Iosif Grapini.

“Romanul de faţă – roman, căci conglomerat de timpuri şi spaţii, de autobiografie şi cronică, parabolic, poematic, câteodată parodic, ironic şi satiric, dar neîndoielnic “cu deschidere mare”- s-ar putea numi şi Memorialul de la Şanţ.

O plasticitate vag-agresivă, masivă, ardelenească se însoţeşte cu o plăcere/ ştiinţă remarcabilă de a transcrie limbaje şi de a înscena dezlănţuit dialoguri ori monologuri chintesenţiind însăşi comunicarea omenească. Fiind vorba despre un raport post factum, se promit întâmplări grozave, ciudăţenii, se întreţine extrem de abil suspansul. Relaţia cu cititorul e savuroasă şi plină de surprize textuale. Dacă misterul nu poate fi dezlegat, el poate fi, în schimb, adâncit. Fiecare pas, fiecare gest, fiecare cuvânt este sau poate fi un semn. Ca în orice povestire adevărată, ceremonialul e minuţios, privirea are funcţii privilegiate, iar Textul rezultat (fluent, armonic, ambiguu) are puterea de a impune realitatea tocmai descrisă.”, a scris Irina Petraş pe coperta a ptara a volumului.

Număr de vizualizări :1941


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro