“Prima dragoste, ultimele ritualuri. În aşternuturi” de Ian McEwan

mai 13th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Biblioteca Polirom. Proză XX”, a apărut volumul “Prima dragoste, ultimele ritualuri. În aşternuturi” de Ian McEwan, în traducerea lui Dan Croitoru şi a Ralucăi Truscanu.

„Au fost ca o cercetare de laborator pentru mine. Am avut şansa să încerc diferite lucruri, să mă descopăr pe mine însumi ca scriitor” , a spus Ian McEwan despre poves­tirile adunate în volumul cu care a debutat în 1975. Fiind opera unui tânăr care experimentează cu propriile im­pulsuri şi limite, îl vom descoperi într‑o ipostază preocu­pată de ideea adolescenţei, acea demarcare fină şi, de cele mai multe ori, confuză între copilărie şi maturitate, în care frânturi de inocenţă întâlnesc revelaţii din lumea adulţilor. Tensionate, uneori sumbre, de atmosferă, poves­tirile din acest volum explorează teme sexuale, perver­siunea şi grotescul, în varii şi neaşteptate forme, şi ne arată cum crima se poate naşte din monotonia existenţei, cum perversitatea poate decurge dintr‑o curiozitate ado­lescentină, iar răul în stare pură poate fi soluţia unei insuportabile singurătăţi.

„Un scriitor talentat, sprijinit de o imaginaţie absolut originală.” (Julian Barnes)

„Prima dragoste, ultimele ritualuri… reprezintă o performanţă strălucită, impresionantă şi stranie deopotrivă.” (The Observer)

„Un autor care-şi stăpâneşte perfect mijloacele epice. Povestirile lui Ian McEwan, cu scriitura lor calmă, precisă şi încărcată de senzualitate, stau sub semnul realismului magic – o transfigurare a realităţii înconjuratoare, cu un efect neaşteptat.” (New York Review of Books)

Număr de vizualizări :1491


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro