“Nebunie în familie” de William Saroyan

mai 16th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura RAO, în colecţia “Biblioteca William Saroyan”, a apărut volumul “Nebunie în familie” de William Saroyan, în traducerea lui Mihai Cristian Miroiu. Saroyan este un clasic al literaturii mondiale, laureat al unui premiu Pulitzer, pe care l-a refuzat. Totodată, volumul “Comedia umană” a fost ecranizat, filmul câştigând, în 1974, Premiul Oscar pentru scenariu.

Prezentul volum reuneşte cele mai bune povestiri scrise de William Saroyan, 17 la număr. Povestiri în care Saroyan îşi transfigurează şi, implicit, îşi vindecă drama cauzată de condiţia de

scriitor emigrant în America. Scrise într-un interval larg de timp, din 1956 până în 1981, aceste povestiri de o remarcabilă creativitate au apărut pentru prima dată în The New Yorker, Harper’s şi AtlanticMonthly, dar chiar şi astăzi ele pot fi citite cu plăcere de cei care au reuşit să descopere comoara scrierilor lui William Saroyan.

William Saroyan (1908–1981) s-a născut la Fresno, California, într-o familie de emigranţi de origine armeană. A scris dramaturgie, proză, eseuri şi memorialistică. S-a hotărât să devină scriitor după ce mama lui i-a arătat câteva dintre scrierile tatălui. Primele povestiri îi sunt publicate în anii ’30. A făcut parte din armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este recunoscut mai ales pentru piesa The Time of Your Life (1939), care a câştigat Premiul Pulitzer, dar Saroyan a refuzat acest premiu, motivând prin faptul că industria nu poate judeca arta.

Număr de vizualizări :1738


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro