“Marusia” de Liviu Lucaci

mai 24th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Palimpsest a apărut volumul de debut “Marusia” de Liviu Lucaci. Cartea va fi lansată, în curând, la Gala Absolvenţilor UNATC, la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, în cadrul evenimentului “Gustul pentru filosofie”, şi la Festivalul Comediei Româneşti – festCO. Vom reveni cu mai multe amănunte.

“Când am văzut în 2006  pe rafturile unei librării cartea de proză Povestiri despre celălalt de Liviu Lucaci nu am stat o clipă pe gânduri şi am cumpărat-o imediat. Am procedat astfel din  curiozitate, căci aparţinea unui actor tânăr care mă  încântase de multe ori cu prestaţiile sale scenice, şi nu fiindcă aş fi bănuit că voi avea revelaţia să descopăr un scriitor autentic. Lectura însă m-a surprins şi acaparat de la primele pagini. Fiecare povestire era scrisă cu eleganţă, fără strindenţe şi preţiozităţi stilistice, nuanţat, dar mai ales cu o naturaleţe dezarmantă şi cu un simţ al detaliilor surprinzător. Totuşi, în ciuda evidenţei, adică a faptului că  mă aflam în faţa unui talent literar cert, nu am anticipat, deşi profesia autorului m-ar fi îndreptăţit, că într-o bună zi ar putea să scrie şi teatru. Dar şi fără anticiparea mea miracolul s-a întâmplat. Calităţile dovedite de Liviu Lucaci în proză se întâlnesc astăzi şi într-o volum cu şase texte dramatice. Am în vedere un singur exemplu. Marusia, piesa care dă şi titlul cărţii, este un veritabil poem dialogat despre trecerea de la copilărie la adolescenţă. O metaforă a purităţii şi candorii în care teatralitatea vine din interior încărcată de mister şi inefabil. Personajele, la rândul lor, sunt sigur creionate, iar acumulările conflictuale ingenios integrate contextului tensional al intrigii. Totul pe un fond de sensibilitate poetică de natură să asigure acţiunii o anume stranietate. Nici celelalte piese, indiferent de subiectul lor, nu diferă ca structură şi ca modalitate de scriitură. Spirit neliniştit, riguros, exigent cu sine, fără să fie obsedat excesiv de picanterii verbale şi gesticulaţii şocante, Liviu Lucaci se impune în  generaţia de tineri dramaturgi apărută în ultimii ani ca un nume de primă importanţă.” (Ion Cocora)

Număr de vizualizări :2258


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro