“Drumul spre Ierusalim” de Geneviève Duboscq

mai 14th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Spandugino, în colecţia “Cărţi din buzunarul dinspre inimă” a apărut volumul “Drumul spre Ierusalim” de Geneviève Duboscq, în traducerea Malei Bărbulescu.

Romanul începe cu Geneviève Duboscq în cabinetul medicului de familie care o anunţă că este însărcinată. Nimic grav, numai că o nouă sarcina îi este interzisă din motive de sănătate. Grav rănită de o mină în timpul debarcării americane din Normandia, în urma căreia fratele mai mic moare, Geneviève poartă urmele de schije la ambele picioare. Geneviève va naşte însă în noaptea de Crăciun al cincilea copil al său, un baieţel magnific căruia îi va da, fireşte, numele de Noel. Copilul refuză laptele şi în aproape două luni ajunge de la 4 la 1,9 kg. Pe 20 februarie intră în comă iar medicii îl declară fără vreo speranţă. Veghind asupra baieţelului muribund, Geneviève rosteşte la un moment dat hotărâtă: “Dacă Dumnezeu îl ajută pe Noel să-şi revină, promit că voi merge până la Ierusalim pe jos.” Soţul îi cere să repete ce a spus căci observă cu uimire că Noel îşi deschide ochii. Băieţelul îşi revine, iar mama îşi ţine promisiunea.

“Drumul spre Ierusalim” este jurnalul de călătorie şi recunoştinţă Genevievei Dubosqco. Mutilată în proporţie de 90%, ea pleacă la 13 iulie 1965 din Normandia (Havre) până la Ierusalim, traversând Franţa, Elveţia, Iugoslavia, Bulgaria, Turcia, Asia Mică, cu un măgar (Bijou) drept tovarăş. În patru luni ea a parcurs 5900 şi a sosit la Ierusalim la 30 octombrie.

“Această carte atât de vie, de alertă, este scrisă ca un jurnal de călătorie în care oamenii întâlniţi devin adevărate personaje, în situaţii şi locuri atât de diferite, după felul ţărilor pe care le străbate. În aceeaşi măsură însă, romanul ridică în mod discret vălul sufletesc al fiinţei autoarei care trăieşte o adevărată experienţă de convertire interioară, secretă şi intimă care îi întăreşte definitiv credinţa în Dumnezeu.” (Dan Burcea).

Geneviève Dubosq s-a născut la 9 aprilie 1933 în cătunul Fière Commune de Ste Mère Eglise, Franţa. La vârsta de 11 ani participă împreună cu părinţii la salvarea a două batalioane de paraşutişti americani din mlaştinile din jurul localităţii sale. Pentru gestul său este decorată cu Guard of Honor în America, Medalia Curajului în Israel şi Legiunea de Onoare Franceză.

La 14 august 1945, pe când se plimba cu fratele său mai mic în luminişul pădurii de la Irsa la Ste Mère, calcă pe o mina antitanc fiind grav rănită, iar fratele său omorât. În anul 1950 se căsătoreşte cu Theodule Troszezynski şi devine mama a 6 copii, primul copil murind la câteva luni după naştere. La 13 iulie 1965 începe călătoria lungă spre Ierusalim.

În anul 1978 la 8 septembrie apare cartea ”Bye bye Geneviève” la Editura Robert Laffont. La aceeaşi Editură, în aprilie 1980, apare cartea ”Et Dieu sauva mon fils”, titlul în limba franceză a cărţii “Drumul spre Ierusalim”. Anul 2003 este anul în care medicii neurologi îi confirma existenţa maladiei Alzheimer, prescriindu-i un tratament pentru încetinirea bolii. În luna septembrie se mută la fiica ei Stéphania în Chemere le Roi, unde locuieşte şi acum.

Număr de vizualizări :2728


One Comment to ““Drumul spre Ierusalim” de Geneviève Duboscq”

  1. Corector spune:

    Medalia americana primita de Geneviève si de tatal ei se numeste „Guard of Honor”

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro