Seria de autor “Marta Petreu”, lansată la Cluj

apr. 17th, 2011 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 20 aprilie 2011, ora 13:00, la Librăria Book Corner din Cluj (str. Eroilor nr. 15), va fi lansată seria de autor dedicată de Editura Polirom poetei şi eseistei Marta Petreu. Participă, alături de autoare: Mihaela Ursa, Ovidiu Pecican şi Doru Pop. Moderator: Valentin Derevlean.

Seria începe cu un roman care marchează totodată debutul autoarei în proză, “Acasă, pe Câmpia Armaghedonului”, pasionantă istorie de familie întinsă pe parcursul unui secol, cu integrala poeziei Martei Petreu, “Apocalipsa după Marta”, precum şi cu o nouă ediţie, revăzută, a monografiei despre Cioran şi controversatul său trecut interbelic: “Cioran sau un trecut deocheat,” publicată la centenarul filosofului născut la Răşinari. “Cioran sau un trecut deocheat” a apărut în SUA, în anul 2005, la editura Ivan D. Ree, în traducerea lui Bogdan Aldea, cu o prefaţă de Norman Manea, având titlul “An infamous past. E. M. Cioran and the Rise of Fascism in Romania”.

Tot în 2011, lor li se va alătura un consistent volum de studii, “De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească”, de asemenea inedit. Din serie nu vor lipsi cărţile cu ample ecouri încă de la apariţie, precum cea despre Mihail Sebastian şi complicatele sale raporturi cu Nae Ionescu ori volumul “Ionescu în ţara tatălui”, lucrările de filosofie sau chiar, tot între inedite, un nou volum de poezii şi o monografie despre acelaşi Nae Ionescu.

Seria reuneşte în aproape 15 volume atât studiile, eseurile ori ciclurile de poeme deja cunoscute publicului, cât şi lucrări inedite.

Despre Marta Petreu, Nicolae Manolescu a scris, în mult discutata sa Istorie critică a literaturii române, că „este o poetă excepţională şi, totodată, o strălucită eseistă”, formată şi „informată” filosofic.

Marta Petreu este scriitor şi profesor. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele. Alte volume de poeme: Dimineaţa tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme neruşinate (1993); Cartea mâniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006). O culegere lirică, Poèmes sans vergogne, i-a apărut în 2005 în Franţa, la Editura „Le Temps qu’il Fait”.

Este autoarea mai multor volume de eseuri şi studii despre filosofia şi cultura românească: Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la faţă a României” (1999; ediţia a II-a, 2004); Ionescu în ţara tatălui (2001; ediţia a II-a, 2002); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005).

A publicat, sub titlul Conversaţii cu… (2004 şi 2006), două volume de interviuri cu personalităţi ale vieţii intelectuale româneşti.

Număr de vizualizări :1509


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro