Seară Beethoven, cu soprana Ana-Maria Comşa şi mezzosoprana Miruna Gavrilă Sturza, la ONB

apr. 14th, 2011 | By | Category: Eveniment

Vineri, 15 aprilie 2011, ora 19:00, în Foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), continuă seria recitalurilor propuse în această perioadă, cu o Seară Beethoven, în interpretare vocală și instrumentală. Recitalul va cuprinde cântece pentru voce, pian, vioară şi violoncel de Beethoven, în interpretarea sopranei Ana-Maria Comşa şi a invitatei sale, mezzosoprana Miruna Gavrilă Sturza. Cele două soliste vor fi acompaniate de Mihaela Vîlcea – pian, Mihai Ghiga – vioară şi Emese Ildiko – violoncel. Recitalul va fi prezentat de Anda Tabacaru Hogea. Evenimentul este propus publicului de Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

La începutul secolului al XIX-lea, Ludwig van Beethoven se afla în plin avânt creator. În perioada în care compunea celebrele sale simfonii şi cvartete, compozitorul şi-a îndreptat atenţia spre o nouă sursă de inspiraţie: cântece populare din diferite zone geografice europene. Astfel iau naştere melodii inspirate de muzica tradiţională germană, daneză, poloneză, spaniolă, italiană, rusă, maghiară, irlandeză, scoţiană sau galeză.

Folosind versurile unor poeţi celebri ai timpului, ca Byron sau Walter Scott şi melodica specifică irlandeză, Beethoven compune adevărate bijuterii muzicale, constituite sub forma unor miniaturi pentru voce cu acompaniament de pian, vioară şi violoncel.

Soprana Ana-Maria Comşa este colaborator al Operei Naţionale Bucureşti din 2008, unde a putut fi urmărită în spectacole ca “Der fliegende Holländer” (“Olandezul Zburător”), “Evgheni Oneghin” şi “Hänsel şi Gretel”. Câştigătoare a unor concursuri naţionale şi internaţionale (Italia şi Bulgaria), repertoriul sopranei mai cuprinde şi roluri ca Leonora din “Il Trovatore” de Verdi sau Santuzza din “Cavalleria rusticana” de Mascagni, lucrări vocal-simfonice (“Nuits d’été” de Berlioz, Missa în do minor de Mozart), arii de concert şi lieduri. A susţinut numeroase concerte în ţară şi a colaborat cu Filarmonica “Marea Neagră” din Constanţa, Orchestra de Cameră Radio şi Teatrul de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa.

Mezzosoprana Miruna Gavrilă Sturza este  absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică, secţia Canto şi a masteratului în interpretare al aceleiaşi universităţi. Este câştigătoare a mai multor premii la concursuri de canto, printre care Premiul I la Concursul de Interpretare a Liedului Românesc de la Braşov şi Premiul Fundaţiei Darclée în cadrul Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” – Brăila. Repertoriul său cuprinde lucrări vocal-simfonice, lieduri de  Ravel, De Falla, Fauré,  Duprac, Enescu. A studiat rolurile Rosina din “Il Barbiere di Siviglia” de Rossini, Carmen din opera omonimă de Bizet şi Azucena din  “Il Trovatore” de Verdi. A avut numeroase apariţii în diverse săli de concert cum ar fi: Sala Radio, Ateneul Român, Filarmonica Râmnicu Vâlcea, precum şi Opera Naţională Bucureşti.

Număr de vizualizări :1656


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro