Scriitorii Nora Iuga şi Radu Niţescu, invitaţi la Clubul de lectură Institutul Blecher

apr. 9th, 2011 | By | Category: Eveniment

Duminică, 10 aprilie 2011, ora 14:30, în Rotonda Muzeului Literaturii Române din Bucureşti (Bd. Dacia, nr. 12), va avea loc o nouă ediţie a Clubului de lectură Institutul Blecher. Invitaţi: Nora Iuga şi Radu Niţescu. Moderator: Claudiu Komartin.

Nora Iuga este pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino, (n. 4 ianuarie 1932, Bucuresti) poetă, romancieră, eseistă română şi traducătoare din limba germană. Este soţia poetului George Almosnino şi mama balerinului Tiberiu Almosnino. Licenţiată a Facultăţii de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din Bucureşti (1953). I-a avut ca profesori peTudor Vianu şi George Călinescu. Profesoară de limba germană între 1954 şi 1955. Lucrează ca bibliograf la Biblioteca Centrală de stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Jurnalista la ziarele de limbă germană “Neuer Weg” şi “Volk und Kultur” (1977-1986). Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi membră PEN-Club. Susţine lecturi publice în străinătate şi primeşte numeroase burse de creaţie.

La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar (www.noraiuga.wordpress.com). A câştigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD).

A publicat de-a lungul anilor peste 20 de volume de poezie şi proză, a tradus peste 15 volume din literatura germană şi volumele ei au fost traduse în  peste 10 limbi străine. Cel mai recent volum publicat de Nora Iuga este jurnalul “Berlinul meu e un monolog”, 2010, Editura Cartea Romaneasca.

Număr de vizualizări :1341


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro