Lansare de carte de mare valoare istorică: „Veteranii pe drumul onoarei şi jertfei”, volumul al zecelea, coordonat de general-maior (r) prof. univ. dr. Victor Atanasiu

apr. 4th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 4 aprilie 2011, la sediul Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, s-a lansat cel de-al X-lea volum al memorialului „Veteranii pe drumul onoarei şi jertfei”, coordonat de general-maior (r) prof. univ. dr. Victor Atanasiu, editat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război. La eveniment a fost prezent un număr impresionant de generali şi ofiţeri de armată, alături de ataşaţi militari din alte ţări. Gazda acestui eveniment a fost primarul Neculai Onţanu.

Reuniunea ce a marcat o apariţie editorială care îmbogăţeşte zestrea istorică a poporului român, s-a desfăşurat în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Gabriel Oprea, a generalului de armată Marin Badea Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, a preşedintelui Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi Retragere „Al. Ioan Cuza”, general Ene Aurel, a părintelui Ioan Rădulescu, Protoiereul Protoieriei II Capitală, a numeroşi generali şi ofiţeri, senatori şi deputaţi, oameni de ştiinţă şi cultură.

Gazda evenimentul desfăşurat la sediul Primăriei Sectorului 2, primarul Neculai Onţanu, a vorbit despre respectul şi aprecierea pe care domnia sa le poartă veteranilor de război şi a reliefat importanţa noii apariţii editoriale ce are o valoare istorică şi morală esenţială, demnă de a fi cunoscută de tânăra generaţie. Edilul sectorului 2 şi-a exprimat respectul şi admiraţia pentru veteranii de război care reprezintă adevărate repere morale pentru România, iar cartea de faţă ne demonstrează încăodată că războiul este doar ultima şi nedorita soluţie la problemele mondiale, deoarece diplomaţia îşi are rolul său foarte important.

În discursul său, generalul de armată (r) Marin Badea Dragnea, a declarat în faţa celor prezenţi că volumul recent lansat reprezintă „un corolar al celor nouă volume cu titlul „Veterani pe drumul onoarei şi jertfei”, editat de Asociaţia noastră de la înfiinţare, cu 21 de ani în urmă, când am hotărât că este o datorie de conştiinţă a noastră, a foştilor luptători care am supravieţui celei mai mari conflagraţii mondiale a tuturor timpurilor, de a lăsa viitorimii o zestre spirituală (…) Doresc să-mi exprim recunoştinţa noastră pentru sponsorizarea volumului, primarului Neculai Onţanu, prieten sincer şi devotat al veteranilor de război, membru de onoare al A.N.V.R.”.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război a mai spus că: „Veteranii de război au fost călăuziţi, determinaţi, numai de dorinţa de a transmite peste vremuri adevărul istoric, netrunchiat, neîntinat de conjuncturi politice privind participarea României la cel de-al doilea război mondial. Monumentala lucrare, am putea spune  singulară prin amploarea evenimentelor evocate, prin valoarea sa documentar – istorică şi prin autenticitatea datelor şi informaţiilor cuprinse, face o incursiune în toate etapele campaniilor din Est şi Vest, evidenţiind contribuţia categoriilor de forţe, de arme, la desfăşurarea războiului, analizează cu luciditate şi fără părtinire climatul politic  şi militar în care a avut loc teribila conflagraţie, strategia de luptă a eminenţilor comandanţi pe care i-am iubit şi respectat. (…) Editarea acestui volum se doreşte şi o mărturie despre ororile şi suferinţele pe care le produc războaiele, cât de scump se plătesc erorile istoriei, atunci când, pentru soluţionarea unor diferende internaţionale, se alege calea armelor”.

Invitat de onoare al acestei manifestări speciale, Ministrul Apărării Naţionale, generalul Gabriel Oprea,  s-a declarat onorat, în calitate de român, de a participa la această lansare de carte care ne reaminteşte să apreciem, încă odată, jertfa, onoarea şi solidaritatea bravilor veterani de război şi a miilor de soldaţi care şi-au dat viaţa pe fronturile din întreaga lume. În context, domnia sa a amintit faptul că românii au avut şi continuă să aibă, foarte mare încredere în biserică şi în armată deoarece au înţeles că, alături de Dumnezeu, la fel de importantă este apărarea şi integritatea poporului român.

Alături de veteranii de război şi de numeroşii invitaţi prezenţi la lansarea de carte, s-a mai aflat Protoiereul Protoieriei II Capitală, părintele Ioan Rădulescu,  care şi-a exprimat părerea de rău că, uneori, tânăra generaţie nu apreciază suficient ceea ce au realizat înaintaşii lor care au ales să apere cu preţul propriei vieţi integritatea ţării.

Un cuvânt cu totul aparte a fost cel al coordonatorului volumului X din „Veteranii pe drumul onoarei şi jertfei”, general-maior (r) prof. univ. dr. Victor Atanasiu, care a explicat celor prezenţi că lucrarea de faţă urmăreşte să prezinte adevărul istoric, de necontestat, care este atât de important, în detrimentul oricăror altor neadevăruri. În acelaşi timp, domnia sa declara că acest volum se doreşte „un semnal de alarmă care atrage atenţia claselor politice asupra incapacităţii de a nu putea opri la timp ucigaşul război”, încheind cu unul din lait-motivele creaţiei poetice cavalereşti: „laudator temporis acti”, altfel spus  „elogiul vremurilor trecute”.

Detalii şi imagini de la acest eveniment găsiţi pe site-ul www.ps2.ro, rubrica Ştiri.

Număr de vizualizări :2423


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro