Kamocsa Béla, unul dintre fondatorii legendarei formaţii pop timişorene Phoenix, evocat la “Cafeneaua critică”

apr. 4th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 6 aprilie 2011, ora 18:30, în Club Control (Str. Academiei nr. 19, Bucureşti), va avea loc o nouă ediţie a proiectului de dezbateri culturale “Cafeneaua critică”. În cadrul acestei ediţii, va avea loc o evocare a lui Kamocsa Béla, unul dintre fondatorii legendarei formaţii pop timişorene Phoenix, apoi unul dintre cei mai reputaţi muzicieni de blues şi jazz din România, fondator al Bega Blues Band şi al Festivalului de jazz de la Gărâna. Kamocsa Béla (n. 24 decembrie 1944 – m. 14 ianuarie 2010) a scris, împreună cu tânărul prozator Tinu Pârvulescu, o carte de memorii: “Blues de Timişoara. O autobiografie”, publicată după stingerea din viaţă a muzicianului (Editura Brumar, 2010). Despre Kamocsa Béla şi – implicit – despre istoria popului şi jazzului românesc vor vorbi la „Cafeneaua critică” Tinu Pârvulescu şi reputaţii comentatori şi animatori muzicali Florin Silviu Ursulescu, Alexandru Şipa şi Doru Ionescu. Se va proiecta filmul documentar despre Kamocsa Béla realizat de Doru Ionescu (producţie TVR). Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

“Este incredibil câtă istorie muzicală şi câtă istorie pur şi simplu pot să încapă într-un spaţiu tipărit de numai 175 de pagini! Avem, mai întâi, Timişoara imediat post-belică, cartierele sale muncitoreşti, cu sărăcia lor, dar şi cu farmecul jocurilor şi al prietenilor din copilărie, dintre care aveau să se selecteze, de altfel, şi membrii primei formaţii din care a făcut parte Kamo, la mijlocul anilor `60, Sfinţii, laolaltă cu Nicu Covaci, Mony Bordeianu, Dorel Vintilă, Claudiu Rotaru (componenţa din 1966). Este perioada în care cântă ba la Clubul CFR, ba la cluburi de fabrică, ba la – mai selecta! – Sală Lira. Urmează apariţia fabuloasă a Phoenix-ului, cu primele MP-uri, de care îmi amintesc perfect, cele cu Canarul, Vremuri, Nebunul cu ochii închişi, cu prima apariţie la TVR, încă îngăduitoare cu părul lung şi muzica “decadentă”, cum avea să fie poreclită cu prilejul “micii revoluţii culturale”, declanşată de Ceauşescu la întoarcerea din vizitele din China maoistă şi Coreea lui Kim Il Sung.” (Liviu Antonesei)

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, seria a doua – în perioada noiembrie 2008-iulie 2009 la Cluburile A şi The Silver Church, iar seria actuală, a treia, a fost inaugurată în martie 2010 la Club Control.

Număr de vizualizări :1104


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro