Eveniment dedicat pianistului Dan Mizrahy, la Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti

apr. 9th, 2011 | By | Category: Eveniment

Duminică, 10 aprilie 2011, ora 11:00, la Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti (Str. Popa Soare nr. 18), va avea loc un eveniment in memoriam Dan Mizrahy. Evenimentul este organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor Bucureşti şi Centrul Comunitar Evreiesc Bucureşti. Participă: prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, Ştefan Iureş, Ţucarman Iancu, Ilinca Goia. Prezintă: Adrian Paduraru Vor susţine recitaluri: Neluţă Nicolae, Alexandra Andrei, Julia Artamanov, Florin Diaconescu, Geanina Munteanu, Mariana Colpos. La pian: Despina Carabella Oproiu.

Născut la 28 februarie 1926 la Bucureşti, student al Aureliei Cionca la Academia de Muzică din capitală, Dan Mizrahy a emigrat la Ierusalim, unde s-a aflat sub îndrumarea lui Alfred Schroeder, asistent al pianistului Artur Schnabel. La revenirea în ţară, maestrul Dan Mizrahy s-a lansat în cariera de pianist concertist, debutul având loc pe podiumul de concert al Studioului “Mihail Jora”, în anul 1946. Cariera de profesor şi-a început-o la prima şcoală de muzică din capitală – actualul Liceul de Muzică “Dinu Lipatti”.

Figură de seamă a artei interpretative româneşti din secolul al 20-lea, Dan Mizrahy a rămas în memoria multor generaţii de melomani ca ambasador al muzicii lui George Gershwin în România. A interpretat lucrări ale compozitorului american în primă audiţie la noi, imprimându-le pe un dublu compact-disc care cuprinde integrala creaţiei sale pentru pian şi orchestră. În calitate de compozitor, a semnat în special muzică vocală – lieduri şi romanţe, iar ca muzicolog, Dan Mizrahy a împărtăşit celorlalţi mai ales pasiunea sa pentru Gershwin, prin simpozioane şi conferinţe tematice. 

Număr de vizualizări :1744


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro