Dr. Hans-Christian Habermann din România, unul dintre câştigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural/ Premiile Europa Nostra

apr. 8th, 2011 | By | Category: Eveniment

Joi, 7 aprilie 2011, Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat cei 27 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra. Aceste premii recompensează iniţiative remarcabile în numeroase sfere ale patrimoniului cultural european, aparţinând unor categorii precum: restaurarea imobilelor şi adaptarea acestora la noi utilizări, reabilitarea peisajului urban şi rural, interpretarea siturilor arheologice şi îngrijirea colecţiilor de artă. De asemenea, se decernează premii pentru cercetare şi pentru proiecte educaţionale în domeniul patrimoniului cultural, precum şi pentru contribuţii exemplare la conservarea patrimoniului, aduse de persoane sau organizaţii. Anul acesta, printre câştigătorii categoriei 3, Dedicated service, se află şi dr. Hans-Christian Habermann din Sibiu, premiat pentru contribuţia sa la conservarea, restaurarea şi creşterea gradului de conştientizare a patrimoniului săsesc din sudul Transilvaniei. Mai multe informaţii despre premiul acordat domnului Habermann: http://www.europanostra.org/projects/57/.

Premiile vor fi înmânate la 10 iunie 2011, în cadrul unei ceremonii la Concertgebouw din Amsterdam, în prezența doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret și a lui Plácido Domingo, tenorul de renume mondial, președinte al Europa Nostra. Șase dintre cele 27 de proiecte câștigătoare vor fi desemnate laureate ale „marelui premiu” la ceremonie, fiind astfel recunoscute drept cele mai deosebite realizări în ceea ce privește patrimoniul în 2011.

„Fiecare dintre câștigători reprezintă tot ce e mai bun dintre realizările Europei în conservare, cercetare și educație, precum și recunoașterea contribuției exemplare aduse de persoane individuale și grupuri. Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a diversității noastre culturale și a istoriei comune; el aduce alături trecutul, prezentul și viitorul nostru. Patrimoniul cultural a contribuit la plasarea Europei pe locul întâi în lume ca destinație turistică și contribuie semnificativ la economia Uniunii,” a declarat doamna comisar Vassiliou.

„Fără combinația de competență și efort cu care au contribuit numeroși profesioniști și voluntari și fără implicarea tinerilor, patrimoniul cultural al Europei nu are un viitor.

Aceste premii onorează dragostea, pasiunea, grija și angajamentul lor pentru conservarea frumuseții și a sufletului Europei,” a adăugat președintele Europa Nostra, Plácido Domingo.

Cei 27 de câștigători au fost selectați dintre aproape 140 de proiecte depuse în 31 de țări. Alegerea finală a revenit unor jurii compuse din experți independenți din întreaga Europă. Cei șase câștigători ai „marelui premiu” primesc fiecare 10 000 EUR și o plachetă pentru clădirea câștigătoare sau un trofeu pentru proiecte.

Patrimoniul cultural aduce o contribuție semnificativă – și adesea neprețuită la justa valoare – la dezvoltare și la crearea de locuri de muncă. Sectorul reprezintă o parte importantă a industriilor culturale și creative care oferă locuri de muncă pentru 8,5 milioane de oameni în UE și contribuie cu 4,5 % la PIB-ul Europei. Se estimează că investițiile în conservarea patrimoniului cultural ale organismelor publice și private totalizează 5 miliarde EUR pe an. Cifrele publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că 40 % din turismul internațional la nivel global are o componentă culturală. De asemenea, patrimoniul cultural este o resursă-cheie pentru dezvoltare durabilă și coeziune socială.

Premiile sunt susținute prin Programul „Cultura” al Uniunii Europene, care a investit, din anul 2007, 26 de milioane EUR în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu. Și alte programe cu finanțare UE asigură susținere în acest domeniu: Fondul european de dezvoltare regională alocă pentru perioada 2007-2013 3 miliarde EUR pentru protejarea și conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde EUR pentru dezvoltarea infrastructurii culturale și 775 de milioane EUR pentru sprijinirea serviciilor culturale; alți 89 de milioane EUR au fost disponibilizați începând cu 1998 prin intermediul programelor-cadru UE pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.

Europa Nostra reprezintă vocea patrimoniului cultural în Europa. Ea reunește și reprezintă 250 de organizații neguvernamentale, 150 de organizații asociate și 1 500 de membri individuali din peste 50 de țări care s-au angajat să salvgardeze patrimoniul cultural și peisajele Europei. Organizația oferă o rețea de dialog, onorează cele mai importante realizări în ceea ce privește patrimoniul, organizează campanii împotriva amenințărilor la adresa clădirilor, siturilor și peisajelor valoroase de patrimoniu și pentru politici durabile și standarde de înaltă calitate în materie de patrimoniu. Plácido Domingo a fost ales în unanimitate președinte al Europa Nostra în iunie 2010 de către adunarea generală, pentru contribuția adusă în domeniu. Ceremonia de premiere din Amsterdam face parte din programul Congresului Patrimoniului European, organizat în fiecare an de Europa Nostra. Premiile beneficiază și de sprijinul Asociației loteriilor de caritate din Uniunea Europeana

Termenul limită de depunere a propunerilor pentru următoarele premii este 1 octombrie 2011. Ceremonia de premiere va avea loc la Lisabona în iunie 2012.

Pentru informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.europanostra.org

Număr de vizualizări :1456


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro