Doina Ioanid lansează “Ritmuri de îmblânzit aricioaica”, la Cluj

apr. 11th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 13 aprilie 2011, ora 16:30, la Librăria Book Corner (Str. Eroilor nr. 15, Cluj), va avea loc lansarea volumului “Ritmuri de îmblânzit aricioaica” de Doina Ioanid, Editura Cartea Românească, 2010. Vor prezenta: Sanda Cordoş, Alex Goldiş şi Ştefan Manasia. Moderator: Valentin Derevlean.

„Cu “Ritmuri de îmblânzit aricioaica”, poezia Doinei Ioanid dobândeşte o intensitate a vibraţiei poetice pe care volumele anterioare o lăsau doar să se întrevadă. O poezie a destrămării şi a singurătăţii, cu atât mai tulburătoare cu cât autoarea nu recurge la „podoabe”. Lirismul se naşte şi creşte din privirea necruţătoare, dar empatică aruncată asupra lumii din jur, din ritmul existenţei şi dintr-o profundă şi emoţionantă asumare a destinului.” (Carmen Muşat)

“Venită dinspre Cristian Popescu şi suprarealiştii francezi, dar şi dinspre prozopoemele lui Rimbaud şi Bacovia, poezia Doinei Ioanid a fost dintotdeauna un jurnal de stări interioare ale sensibilităţii repliate spre sine. Butonul intensităţii afective este dat însă acum la maximum, iar glacialitatea spectrală, retro a „duducăi de marţipan” a lăsat de mult locul vulnerabilităţii depresive şi inadaptării mature, visceralităţii revoltate şi mizeriei agresive a cotidianului. Fantasma personală care bântuie secvenţele – sau diapozitivele – acestui nou volum este „aricioaica”, animal totemic al singurătăţii retractile, „ţepoase” şi interiorizate. O singurătate ai cărei demoni sunt îmblânziţi, totuşi, de calitatea autoscopiei şi de rafinamentul imaginarului decadent. Autoare prin excelenţă implozivă, Doina Ioanid este una dintre cele mai substanţiale, mai rezistente şi mai pure voci ale poeziei româneşti din ultimul deceniu.” (Paul Cernat)

Număr de vizualizări :1784


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro