Directorul „Freedom Theatre” din Jenin, actorul israelian Juliano Mer-Khamis, şi dramaturgul rus Ana Mashutina, comemoraţi de teatrele membre ale Convenţiei Teatrale Europene

apr. 5th, 2011 | By | Category: Postcard

Convenția Teatrală Europeană (CTE) și Teatrul Național Marin Sorescu” din Craiova au anunţat tragicul eveniment al morții directorului Freedom Theatre” din Jenin, actorul israelian Juliano Mer-Khamis, în vârstă de 52 de ani, asasinat pe 4 aprilie 2011, în timp ce se deplasa cu mașina. CTE a anunțat, de asemenea, moartea dramaturgului rus Ana Mashutina, în atentatul cu bombă de pe aeroportul Demodedovo din Moscova din 24 ianuarie 2011, a cărei piesă – “The Irons”- urmează să fie pusă în scenă la NEAT Festival.

Juliano Mer-Khamis, care era și un cunoscut activist militant dintr-o familie care milita pentru drepturile de autodeterminare ale palestinienilor, conducea „Teatrul Libertății”  în tabăra de refugiați din Jenin, în nordul Cisiordaniei. Este singura instituție de acest gen care, începând cu 2006, se dedicase teatrului și audiovizualului, în încercarea meritorie de a ajuta tinerele generații de palestinieni să reflecteze la un viitor mai bun. Travaliul său artistic a fost apreciat în mod deosebit de lumea teatrală europeană, iar președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de moartea artistului.

Pe 9 iunie 2011, Juliano Mer-Khamis fusese invitat la Festivalul NEAT de la Nottingham pentru a prezenta filmul său Copiii Anei, însă autorul a declinat invitația pentru că în acea perioadă urmează să i se nască un copil. Vestea morții sale este, în acest context, cu atât mai sfâșietoare. Teatrul Național „Marin Sorescu” este alături de familia sa în aceste momente de suferință și-i transmite condoleanțe, alăturându-se celorlalte teatre membre ale CTE care deplâng tragicul eveniment. Totodată, Teatrul Național Craiova denunță încălcarea dreptului la liberă exprimare și conviețuire pașnică, precum și violența care pune capăt vieții unor artiști dedicați binelui și frumosului.

În semn de prețuire pentru memoria celor doi oameni de teatru, Jean-Claude Berutti, directorul CTE, a propus ca anunțul morții acestora să fie făcut în fiecare teatru membru al Convenției, timp de 15 zile, înaintea fiecărui spectacol. Viitorea Adunare Generală a Convenției, din luma mai, de la Nottinghma, va fi dedicată celor doi oameni de teatru dispăruți în condiții violente care atestă că artistul este o conștiință incomodă a vremii sale, indiferent de sistem politic sau de credință religioasă.

Număr de vizualizări :1629


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro