Dezbatere “Umberto Saba în poezia secolului XX”, în cadrul Serilor italiene, la Librăria Humanitas Kretzulesu

apr. 11th, 2011 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 13 aprilie 2011, ora 18:00, la Librăria Humanitas Kretzulesu (Calea Victoriei nr. 45, Bucureşti), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul “Capra şi alte poezii” de Umberto Saba, Editura Humanitas, colecţia “Biblioteca italiană”. Invitaţi: Dinu Flămând, Smaranda Bratu Elian, Vald Russo.

“Volumul de faţă oferă cititorului român un florilegiu al uneia dintre operele poetice cele mai rafinate şi mai complexe scrise în limba italiană în prima jumătate a secolului de curând încheiat, dar în ea complexitatea nu se dezvăluie de la început: ea se camuflează îndărătul unui travaliu sistematic de simplificare formală care o ascunde privirii superficiale. Poeziile lui Saba, şi adesea şi prozele lui, par a fi simple, uşoare, poate chiar facile, stând sub semnul naturaleţii şi al armoniei clasice. Cuminţenia lor, aproape «retro», pare să le plaseze în afara tradiţiei secolului lor şi să reamintească mai degrabă modele vechi, tradiţionale, şi nu rareori ritmuri şi intonaţii populare. Dar simplitatea este numai o aparentă. La o privire mai atentă, Cantonierul (culegerea sa de poeme şi totodată capodopera sa, care cuprinde 437 de texte, adică aproape întreaga producţie sabiana, din care au fost alese şi cele din volumul acesta) dezvăluie o structură articulată şi laborioasă, studiată în fiece detaliu. Sub acest aspect, Cantonierul este o culegere de poezii, dar şi o naraţiune alcătuită dintr-un şir de poezii, un soi de roman în versuri, «un roman psihologic», aşa cum l-a definit autorul său, înăuntrul căruia fiecare poezie în parte are sens în sine, dar totodată are un sens şi prin reţeaua de trimiteri la alte poezii, aşa cum se petrece în muzică, între motivele melodice separate şi armonia întregului simfonic.” (Margherita Ganeri)

Număr de vizualizări :1768


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro